Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti (protejeaza celulele impotriva daunelor produse de radicalii liberi), ce traverseaza usor bariera sange-creier, aflandu-se in concentratii mari in tesutul nervos, si care contribuie la crearea neurotransmitatorilor, cum ar fi dopamina. Este necesara pentru cel putin 300 de functii metabolice din organism, inclusiv pentru refacerea si cresterea tesuturilor, pentru producerea hormonilor antistres si a interferonului, care este o proteina importanta a sistemului imunitar. Organismul are nevoie de vitamina C pentru un sistem imunitar sanatos. Studiile arata ca vitamina C reduce simptomele astmului. Protejeaza impotriva efectelor nocive ale poluarii, ajuta in prevenirea cancerului si protejeaza organismul impotriva infectiilor.

Singura substanţă care poate transforma procolagenul in colagen ( 75% din piele este reprezentata de colagen ), vitamina C ajuta la tratarea vergeturilor. Ea trebuie administrată pe cale orală şi are efecte benefice asupra întregului organism, inclusiv asupra pielii, pe care o ajuta sa ramana elastica si flexibila ( protejeaza organismul de coagularea anormala a sangelui si de vanatai, ajuta la vindecarea ranilor si arsurilor).
Poate imbunatati viata sexuala prin producerea unei cantitati mai mari din hormonul oxitocina.

Vitamina C are si alte proprietati precum:
– este antiinfectioasa, tonifianta, antitoxica;
– participa la asimilarea de catre organism a fierului;
– previne si vindeca scorbutul;
– mareste rezistenta vaselor sanguine ;
– contribuie la formarea globulelor rosii, a dintilor si oaselor;
– are rol de reglare a nivelului glicemiei si al colesterolului, de distrugere a toxinelor acumulate in organism;
– intervine in buna functionare a tesuturilor, precum si a diferitelor organe;
– participa la transformarile chimice ale proteinelor, lipidelor si glucidelor, la formarea substantelor intercelulare ;
– diminueaza perioadele de convalescenta;
– este eficienta in reducerea ritmului de opacjfiere a cristalinului (indeosebi la persoanele varstnice);
– intarzie aparitia cataractei si-i reduce gravitatea cu cca 50%;
– impiedica depunerea grasimilor la nivelul ficatului asigura functionarea normala a celulei hepatice;
– intervine in metabolismul carotenilor ;
– protejeaza acidul folic ;
– are actiune antialergica ;
– laxativ natural;
– scade incidenta aparitiei de cheaguri in vasele sanguine;
– mareste gradul de absorbtie a fierului organic;
– reduce efectele unui numar mare de alergeni;
– asigura coeziunea celulelor proteice, marind astfel durata vietii.
Necesarul de vitamina C pentru un adult sanatos este de 73 mg/zi. La femeile aflate in perioada de graviditate, acesta este de cea 100 mg/zi, iar la cele care alapteaza – de 50 mg/zi. Necesarul de vitamina C al copiilor este de 1,5-2 mg/kilogram-corp/zi, in functie de varsta. Sunt si specialist care recomanda doze de vitamina C mai mici. Aportul de vitamina C trebuie marit pentru muncitorii care lucreaza in mediu cu plumb, benzen sau lacuri, precum si in cazul sportivilor, in perioadele de antrenament (pana la 200 mg/zi). De asemenea, necesarul este mai mare in unele cazuri patologice cu metabolismul crescut, apoi in bolile infectioase, tuberculoza, ulcer gastric si ulcer duodenal, precum si la varstnici si la fumatori (fiecare tigara fumata distruge intre 25 si 100 mg) etc. Vitamina C este consumata mult mai repede in conditii de stres. Actiunea antiaterosclerotica, anticolesterolica a vitaminei C, precum si procesul de activare a circulatiei sanguine capilare datorat acesteia sunt favorizate prin asocierea ei cu vitaminele B3 si P.Surplusul de vitamina C se elimina rapid din organism pe cale renala.
Printre semnele de deficienta se remarca: sangerarea gingiilor la spalarea dintilor, sensibilitatea la infectii, in special raceli si bronsite; dureri articulare si de incheieturi, lipsa energiei, digestia precara, vindecarea greoaie a ranilor, tendinta de a face usor vanatai, caderea dintilor.
Pierderile de vitamina C din organism sunt provocate in general de: consumul de alcool, analgezice, antidepresive, anticoagulante, contraceptive orale, steroizi, fumat.
Aspirina poate mari de pana la trei ori viteza de eliminare a vitaminei C din organism. Absorbtia vitaminei C este mult redusa de administrarea de antibiotic, in acea perioada fiind necesara o cantitate mai mare. in plus, dupa numai doua-trei luni de pastrare, in majoritatea fructelor si legumelor, continutul in vitamina C scade la jumatate si continua sa scada pana la valori minime. In aceasta categorie de produse vegetale intra indeosebi cartofii si merele. Astfel, de la un continut initial in vitamina C de cea 25 mg/100 g, cartofii ajung la o cantitate de cea 5 mg/100 g, iar merele – de la 10 mg/100 g, la numai 1 mg/100 g. Fac exceptie fericita de la acest neajuns varza alba cruda si indeosebi cea murata. Desigur ca acelasi lucru se petrece si in cazul celorlalte specii de varza (rosie, de Bruxelles si indeosebi cea de frunze), care sunt cu mult mai bogate atat in acid ascorbic, cat si in celelalte trofine. Trebuie tinut cont si de faptul ca rezervele de vitamina C stocate in ficat la un moment dat, daca nu sunt mereu refacute, sunt suficiente numai pe o perioada de doua-trei, maximum patru luni.
Vitamina C este un nutrient esențial vieții, solubil în apă, implicat în producția de glucocorticosteroizi și de anumiți neurotransmițători (substanțe care permit transmisia influxului nervos), în metabolismul glucozei, al colagenului, al acidului folic și al anumitor aminoacizi, în neutralizarea radicalilor liberi și a nitrozaminelor, în reacții imunologice, care facilitează absorbția fierului la nivelul tubului digestiv.
Surse importante de vitamina C
Măceşele. Acestea sunt “campioane” la vitamina C şi conţin licopen, o substanţă care previne oxidarea celulelor.
Cătina. Fructul de cătină conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele.
Ardeii iuţi. În 100 g de ardei iute se găsesc în medie între 80 şi 300 mg de vitamina C.
Coacăzele negre. Coacăzele negre sunt o sursă foarte bogată de vitamina C, cu o concentraţie de patru ori mai mare decât cea din portocale.
Urzica. Vitaminizează, remineralizează şi echilibrează sistemul de apărare al organismului prin conţinutul de vitamina C, A, B12, E şi K.
Pătrunjelul. Conţine mult betacaroten, vitaminele K şi B12, calciu, fier, fosfor şi de 4 ori mai multă vitamină C decât citricele.
Roşii în ulei. Una dintre cele mai importante surse de vitamină A şi vitamină C, acid folic, calciu, potasiu.
Kiwi. Fructele kiwi sunt mai bogate în vitamina C decât portocalele. De asemenea, acesta mai conţine toate tipurile de fibră, ceea ce ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.
Varza de Bruxelles. Conţinutul ridicat de vitamina C contribuie la întărirea rezistenţei naturale, deci la prevenirea bolilor.

Leave a Reply