Semintele de dovleac

Bostanul (dovleacul) este originar din Peru, de unde a fost adus in Europa in secolul al XVI-lea de conchistadorii spanioli. Si celelalte specii ale acestei largi familii – pepenele si castravetele – vin tot din regiunile tropicale si subtropicale ale Americii.

Specialistii in medicina naturista incurajeaza consumul semintelor de bostan, datorita continutului bogat de vitamine, zaharuri, microelemente – fosfor, siliciu, calciu, potasiu, fier, magneziu.

Seminţele de do­vleac contin:
46% magneziu, 28% fier, 24% cupru, 17% pro­teine, 17% zinc – toate acestea din ne­ce­sarul zilnic.
Magneziul îm­pie­di­că formarea calculilor bi­liari şi re­nali, contribuie la for­ma­rea şi men­ţinerea unei dan­turi sănă­toa­se şi întreţine oa­se­le să­nă­toa­se, întârzie îm­bă­trâ­ni­rea, ajută la buna funcţionare a creierului şi a muşchiului cardiac. O ca­ren­ţă de magneziu se manifestă prin emotivitate cres­cută, dureri de cap, sen­za­ţia de lipsă de aer, oboseala ochi­lor, diferite reacţii alergice.
Fie­rul previne şi tratea­ză ane­mii­le, asigură asimilarea vi­ta­mi­­nelor din complexul B, asi­­gu­­ră alimentarea mucoaselor şi a pielii, are rol în dezvoltarea in­telectuală în special la copii, sti­mulează imunitatea şi ac­ti­vi­ta­tea musculară.
Cuprul in­ter­vi­ne în metabolismul calciului şi al fos­forului, reglează func­ţii­le hi­pofizei, ale tiroidei, sti­mu­lea­ză su­prarenalele, favorizează ab­sor­b­ţia vitaminei C.
Zincul in­tervine în apărarea or­ga­nis­mului împotriva in­fecţiilor vi­ra­le, bacteriene sau mi­cotice, aju­tă la creşterea şi de­voltarea or­ga­nelor repro­du­că­t­oa­re, sti­mu­lea­ză sistemul ner­vos, este antidepresiv şi menţine tonusul muscular. Este indicat să con­sumăm aproximativ 25 grame de se­­min­ţe de dovleac pe zi ca adult.

Se poate prepara un „lap­te” deli­cios din seminţe de do­vleac: mă­ci­naţi 100 grame de se­minţe şi adău­gaţi 3 căni de apă clocotită ames­tecând con­ţi­nu­tul. După ră­ci­re, se strecoară şi se bea li­chi­dul obţinut pe par­cursul unei zile, îna­inte de me­sele principale. Puteţi să-i adău­gaţi, un pic de miere sau zahăr din trestie (brun) şi un pic de va­ni­li­e.
Consumul semintelor de dovleac ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, desfunda venele de sange, regleaza colesterolul si stimuleaza activitatea rinichilor. De asemenea, au si efect echilibrant glandular si nervos.

Semintele de dovleac sunt poate cel mai cunoscut leac popular pentru eliminarea viermilor intestinali si vindecarea afectiunilor de prostata.

Deoarece nu sunt toxice si nu afecteaza organismele in crestere, semintele de dovleac se recomanda, in special, copiilor afectati de limbrici (viermi intestinali) si oxiuri. Pentru efect sigur, se dau copilului si purgative naturale, de exemplu cu ulei de ricin.

Impotriva cistitei – seara, se infuzeaza 200 de grame de seminte pisate in 500 ml de apa clocotita. E recomandat ca amestecul sa se tina in termos timp de 8-10 ore. Lichiul obtinut se imparte in 4 si se bea cald, intre mese, pana la imbunatatirea situatiei.

Pentru diminuarea durerilor de guta, se prepara “lapte de seminte de bostan” in felul urmator: doua linguri de seminte decojite cu tot cu pielita verde pastrata, se pun intr-un pahar de apa calda si se lasa peste noapte ca sa se umfle.

Dimineata, se filtreaza, semintele se trec prin masina de tocat apoi se amesteca cu apa in care au stat noaptea, pana se obtine o pasta omogena. Cantitatea obtinuta se consuma in timpul zilei. O cura dureaza 10-15 zile. In timpul tratamentului, se renunta la alcool, mancare sarata si iute, condimentata abundent.

In cosmetica, semintele de bostan se folosesc pentru improspatarea culorii tenului. Semintele crude se piseaza bine, se amesteca cu apa clocotita, in proportie de 1 la 10, si se fierb pana se obtine o pasta omogena care se aplica pe fata. Dupa 20 de minute, fata se spala cu apa rece pentru a se inchide porii.

HOME

Leave a Reply