CEAI DE PADUCEL

Puţine plante conţin în organele vegetale o atât de mare diversitate de substanţe bioactive care imprimă efecte directe asupra aparatului cardiovascular şi asupra sistemului nervos. Păducelul are însuşiri multiple, pe măsura conţinutului foarte variat de principii active existente în flori, frunze şi fructe.
Principii active ale florilor si frunzelor: acidul crategic – complex format din compusi triterpenici; acid cartegolic, neotergolic si acantolic; acid ursolic si oleanolic; derivati, de natura flavonoidica; leucoantocianidina, un hepatoxi flavonobiozid cu actiune cardiotonica, acid cefaleic, sorbitol, vitamina C; amine: trimetilamina si amilamina; ulei volatil ce contine aldehida anisica; taninuri de natura catehica, pectine.

Principii active ale fructelor: taninuri de natura catehica, vitaminele B1 si C, antociani, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic: sorbitol, colina, acetilcolina, glucoza, fructoza, pectine, ceara, substante minerale.
Actiune: stimuleaza activitatea cardiaca, actiune benefica asupra vaselor sangvine, a miocardului si a centrilor nervosi vasculari; ajuta la dimunuarea tensiunii arteriale, stimuleaza functia miocardului si tonifica peretii capilarelor. Are proprietati cardiotonice, de imbunatatire a circulatiei sangvine la nivelul arterelor coronare; actiune favorabila asupra muschiului cardiac, prin inlaturarea tulburarilor coronariene subiective, ajuta la reglarea si normalizarea activitatii inimii, a tensiunii arteriale, amelioreaza simtitor tulburarile de ritm cardiac; este un relaxant bun si are proprietati antioxidante.
Recomandari: in insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac, recuperare dupa infarct miocardic, eretism cardiac, tulburari cardiace cu substrat nervos, stari de neliniste, de frica, stari emotive, degenerari ale cordului si scleroza coronariana la persoane in varsta, ajuta la diminuarea si ameliorarea tulburarilor cardiace care insotesc menopauza. Persoanele cu varsta de peste 50 de ani pot folosi ceaiul de paducel pentru imbunatatirea circulatiei sangvine la nivelul inimii si pentru prevenirea actiunii nocive a radicalilor liberi asupra cordului si a vaselor de sange.

Efectele consumului de infuzie sunt constatate imediat în prevenirea şi combaterea suferinţelor cardiovasculare (palpitaţii, hipertensiune, angină pectorală), mai ales la persoane de vârsta a treia. Calmează şi stabilizează stările nevrotice, alungă gândurile stresante, atacurile de panică, emoţiile şi starea de anxietate cuplată cu depresia psihică. După consum se produce un somn fără coşmaruri, iar la femei se elimină tulburările de menopauză. La persoane cu varice pronunţate la picioare este indicat să se bea zilnic un litru infuzie din flori de păducel; în care s-a macerat, timp de minim o oră, coaja de la o lămâie, într-o cură de 5 luni. Pentru a avea efecte sporite, infuzia de păducel se asociază cu valeriana sau cu talpa-gâştei iar pentru a căpăta un gust plăcut se adaugă o cantitate mică dintr-o plantă aromatică (tei, mentă, busuioc, lavandă).
Un decoct cu mare eficienţă în combaterea tulburărilor cardiace de origine nervoasă se obţine dintr-un amestec de flori şi frunze de păducel (1,5 părţi), talpa gâştei (4,5 părţi), rădăcini de valeriană (1,5 părţi), flori de tei (1,5 părţi), frunze de mentă (0,5 părţi) din care se beau câte două pahare pe zi.Extern se utilizează sub formă de comprese sau cataplasme în boli de piele sau la spălatul feţei pentru curăţirea şi netezirea tenului.

Mod de administrare: 1-2 lingurite la 250 ml apa fierbinte, prin infuzare timp de 10-15 minute. Infuzia se consuma calda, 2 cani pe zi (una in timpul zilei, iar cea de-a doua seara, cu jumatate de ora inainte de culcare). Se bea incet, inghititura cu inghititura. Se recomanda a se consuma cel putin 6 luni pe an. Persoanele in varsta si cele cu emotivitate deosebita pot consuma ceaiul de paducel cu regularitate, timp indelungat (cel putin 6 luni pe an), pentru combaterea starilor de insomnie.

Leave a Reply