Raceala si gripa definitii si remedii

Virusurile care provoacă răceala şi gripa se fixează de suprafaţa celulei, apoi pătrunde în ea şi începe să se reproducă. Noile virusuri ies şi încep să infecteze alte celule. Celulele mor şi aşa apar aceste două boli.

Sunt mai multe tipuri de virusuri care se împart în trei clase A, B, C. Prima clasă este a celor mai puternice, şi sunt contactate de multe persoane şi animale şi sunt epidemice. Virusul de tip B este mai puţin agresiv, dar infectează oamenii şi animalele, şi ele pot declanşa epidemii. Virusurile C sunt aproape asimptomatice, şi infectează o mică parte din populaţie.

Răceala obişnuită este un virus care răspunde la antibiotice, acesta afectează căile respiratorii înalte, poate produce complicaţii bronhopulmonare, acestă afecţiune tratată dispare în trei – patru zile.

Gripa este foarte asemănătoare cu răceala, dar poate provoca febră. La simptomele răcelii se mai adaugă şi lăcrimarea, strănutul, durerea în corp, oboseala, durerile în piept, senzaţiile de balonare, febra, atunci purtem fi siguri că este vorba de o gripă şi cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne odihnim.

Guturaiul este o inflamare a mucoaselor care acoperă interiorul părţii superioare a căilor respiratorii, el poate provoca o secreţie excesivă de muciozităţi, este de tip bronhial şi pulmonar, pentru tratarea lui este nevoie de expectoraţie.

Tusea este expulzarea bruscă, forţată şi zgomotoasă a aerului aflat în plămâni, se produce din cauza iritaţiei căilor respiratorii, tusea permite eliberarea mucozităţilor care acoperă gâtul şi tractul respirator superior în faţa oricărei iritaţii provocate de fum sau de praful din aer.

Medicina naturală deţine multe remedii pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor de gripă şi răceală. Ne putem folosi de metode de aromaterapie, ceaiuri, alimente, hidroterapie.

Ceaiuri.

Acestea sunt foarte indicate în tratarea răcelii şi gripei. Medicina alopată le foloseşte cu plăcere în tratarea acestor două afecţiuni.

Cimbrul se foloseşte foarte des pentru favorizarea transpiraţiei care este foarte indicată în caz de gripă şi răceală. Se fierbe o mână de cimbru, o crenguţă de scorţişoară, şi două cuişoare mirositoare într-un litru de apă, timp de 2 minute. Se lasă la răcit puţin, se strecoară şi se bea cald.

Busuiocul este bine de folosit proaspăt, La ceaiul de busuioc se mai adaugă câteva cuişoare şi scorţişoară măcinată, iar acestea vor favoriza scăderea febrei şi ajută la un somn liniştit. Alte ceaiuri care scad febra sunt coriandrul şi ghimbirul.

Aromaterapia

Baia caldă aromatică este foarte binevenită în caz de gripă şi răceală. Se pun 2 picături de ulei esenţial de cimbru, 2 de eucalipt şi 3 de lămâie. Se intră în cadă şi se inhalează vaporii.

Pentru cataplasmă se amestecă 4 picături de eucalipt cu ulei de seminţe de struguri şi se aplică pe piept înainte de culcare. Vaporii vor ajuta la curăţirea conductelor nazale şi vor uşura odihna

Balsamurile de mentol, eucalipt, camfor, deschid conductele şi ajută la tratarea pielii iritate din jurul nasului.

Frecţiile se fac cu o lingură de ulei de măsline în care adăugămesenţe de eucalipt, muşeţel şi angelică.

Hidroterapia.

Pentru nasul înfundat putem folosi âteva picături de apă cu sare care le aplicăm pentru ajutarea înmuierii mucozităţilor, şi la umiditatea pielii delicate. Băile de vapori umezesc uşor conductele nazale.

Leave a Reply