CEAI DE FENICUL

Fenicul

Feniculul este un antiseptic, carminativ (absoarbe gazele linistind astfel crampele), sedativ, antiinflamator, spasmolitic asupra musculaturii netede, analgezic in cazul colicilor, galactogog (stimuleaza secretia laptelui), antispastic, expectorant cu calitati stomahice, antitoxice, diuretice, calmeaza spasmele muschilor bronsici linistind tusea convulsiva si astmatica. Feniculul are o actiune estrogena datorita dianetolului si fotoanetololului si este un bun adjuvant in cazul diabetului. Feniculul este utilizat si in homeopatie, cu rezultate bune pentru tuse, astm, inapetenta si balonari, dar si pentru ochi si pentru cresterea secretiei de lapte.
In cazul bronsitei se foloseste sub forma de comprese sau de inhalatii, dar si pentru gargara, usurand expectoratia si calmand inflamatiile gatului. Este utilizat, de asemenea, in cazul laringitei, amigdalitei, faringitei, bronsitei, astmului bronsic, tusei convulsive. Spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare.
Compozitie chimica
Fructele sunt bogate in ulei volatil (alcătuit din anetol, α şi β-pinen, mircen, camfen, estragol, limonen, fenchonă), ulei gras, fitosteroli (β-sitosterol, stigmasterol, campesterol, colesterol), triterpene (α-amirenol), cumarine (umbeliferonă), furanocumarine (bergapten, imperatonină), acid cafeic, acid clorogenic, beta-caroten, vitamina C, tocoferol, lipide, aleurona, derivati cumarinici, flavonoide, albumine, zaharuri substante minerale, mucilagii, ceruri, stigmasterina, substante amare.
Indicatii
Actiune farmacologica: carminativ si antispastic gastrointestinal; stomahic; sedativ al tusei si expectorant; galactogog; tonic nervin; diuretic; dezinfectant.
Intrebuintari principale: meteorism abdominal; balonari; aerofagie; calmant al colicilor (indeosebi la copii).
Alte intrebuintari: dispepsii; bronsita; astm; tuse de diverse etiologii.
Contraindicatii
Ulcer gastric si duodenal; enterocolite cronice. Nu se recomanda în epilepsie si în timpul sarcinii.
Administrare
Mod de preparare: se prepara infuzie din 1-2 lingurite la o cana cu apa.
Mod de administrare: se beau 2-3 cani cu ceai pe zi, astfel: prima jumatate inainte de masa si a doua jumatate dupa masa.

Leave a Reply