CEAIURI PENTRU COPII

Ceaiurile se recomanda inca din copilarie, ba chiar din primul an de viata, astfel cel mai intalnit ceai pentru copii este Ceaiul pentru colici. Insa parintii trebuie sa fie precauti in tipul sau combinatia de ceaiuri oferite copiilor, pentru ca nu toate sunt permise.
– Musetelul este permis inca din primul an de viata. Are proprietati dezinfectante si calmante pentru intestine, ajutand la calmarea colicilor. Este util de asemenea in reducerea febrei prin efectul sudoripar (determina transpiratia).
– Coada soricelului este recomandata dupa varsta de 3 ani si are un efect dezinfectant asemnator musetelului. Este folosit mai ales in cazul gripelor sau racelillor. In plus, este recomandat si pentru copii alergici. Pentru un gust mai bun, se poate combina cu macesele.
– Busuiocul este recunoscut pentru cresterea poftei de mancare si efectul de calmare. Ideal pentru copiii mofturosi si agitati. Mai are si efect antitusiv si antiinflamator, putand fi folosit si ca tratament adjuvant al racelilor.
– Menta este un antidiareic foarte eficient. Se poate administra si la sugari, pentru efectul de calmare a colicilor. Atentie! In exces, poate determina constipatie.
– Urzica contine mult fier si este recomandata in anemii. De asemenea, este si antidiareica. Dezavantajul este gustul nu prea placut al ceaiului. Combinat cu menta sau lamaie este mai usor acceptat de copii.
– Macesele contin o cantitate mare de vitamina C. Stimuleaza sistemul imunitar si protejeaza impotriva racelilor. Ceaiul de macese are si efect antitusiv si expectorant. De asemenea, cresc pofta de mancare a celor mici, si nu numai. Este foarte bun la gust si usor acceptat de cei mici.
– Catina contine de asemenea o cantitate considerabila de vitamina C si este folosita ca metoda de prevenire a racelilor. Prin continutul mare de fier se recomanda in anemii.
Tot pentru gripe si raceli se poate folosi si ceaiul de soc. In plus, ajuta la scaderea febrei. Este indicat si in constipatie, prin efectul usor laxativ.
– Ceaiul de fenicul este continut in toate ceaiurile anticolici pentru efect calmant si antispastic. Calmeaza durerile abdominale, crampele, ajuta la eliminarea gazelor. Are un efect usor sedativ, ajutandu-i pe sugari sa doarma in ciuda colicilor.
Printre ceaiurile contraindicate copiilor inclusiv la varsta adolescentei se numara ceaiul negru si cel verde pentru continutul in cafeina cu efecte negative asupra sistemului nervos. Ceaiul de tei este interzis sub varsta de 5 ani din cauza efectului sedativ puternic.

Leave a Reply