Ovazul

Un castron cu fulgi de ovaz reprezinta modul ideal in care poti sa incepi ziua. Masa de dimineata ar trebui sa ne ofere energia si substantele nutritive necesare pentru intreaga zi de munca. Este exact ceea ce fac fulgii de ovaz, acestia reprezentand o excelenta sursa de vitamine.
Ovăzul este o cereală integrală. Fibrele pe care le conţine contribuie în multe feluri la sănătatea ta: ovăzul face mult mai mult decât să-ţi îmbunătăţească digestia. Conţine fibre solubile – în special beta glucan, recunoscut pentru faptul că scade nivelul colesterolului, ceea ce ajută la sănătatea inimii. Fibrele mai au încă un rol: scad indicele glicemic. Asta înseamnă că eliberează încet energia din carbohidraţi şi astfel ai mai mult timp senzaţia de saţietate.
Ovazul este o sursa buna de elemente nutritive, precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan si magneziu. De asemenea, ovazul este o sursa buna de proteine.
Ovazul ne furnizeaza la fel de multe proteine ca si graul, 6%-9% grasimi si 60% carbohidrati, avand totodata si un continut bogat in vitaminele din grupul B, fier, seleniu, magneziu, calciu, fosfor, fibre alimentare. Principala proprietate a boabelor de ovaz este aceea de remineralizant, tonic al sistemului nervos central datorita vitaminelor si mineralelor. Din acest motiv, fulgii de ovaz sunt indicati in starile de stres, astenie, in insomnii sau dureri de cap.
Fibrele insolubile din fulgii de ovaz lupta impotriva cancerului, adica dilueaza carcinogenii din intestine, precum acizii biliari. Persoanele care consuma cat mai mult ovaz prezinta mai putine riscuri de a dezvolta boli de inima.
Fibrele solubile incetinesc digestia amidonului. Acest lucru poate fi benefic pentru diabetici, deoarece atunci cand se incetineste digestia amidonului, se evita cresterea brusca a nivelului de zahar din sange, ce apare de obicei dupa masa.
In aceste cazuri poate fi folosita si tinctura de ovaz . Se ia cate o lingurita de tinctura diluata in putina apa, seara, inainte de culcare.
Datorita continutului sau de ingrediente bioactive cu actiune benefica pentru piele si par, faina de ovaz este considerata unul dintre cei mai buni ingredienti cosmetici pentru produse de ingrijire.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply