Fragi

Fragii (Fragaria vesca) sunt cele mai timpurii fructe de pădure ce pot fi găsite în crângurile însorite. Parfumaţii fragi, apreciaţi încă din vremea romanilor pentru aroma plăcută şi gustul deosebit, au şi numeroase beneficii terapeutice. Ei sunt bogaţi în vitamine (în special vitamina C), minerale (fosfor şi fier), tanin, flavone, fragarină (fenol specific) şi ulei volatil. De la fragi se utilizează fructele şi frunzele.

Buni în hepatita cronică
Fragii au acţiune astringentă, antidiareică, diuretică (favorizează eliminarea de acid uric şi uraţi). O cură cu fragi proaspeţi este extrem de benefică dacă suferiţi de colesterol ridicat, anemie, gută, reumatism, astenie, constipaţie, febră, boli renale, circulatorii, hipertensiune arterială, ateroscleroză. Cura durează între şapte şi zece zile, timp în care consumaţi 300-400 de grame de fructe pe parcursul întregii zile. Micul dejun va fi constituit din 150 de grame de fragi, iar între mesele principale şi consumul acestor fructe trebuie să existe un interval de două-trei ore. Cura se poate repeta după zece zile de pauză.
De asemenea, fragii sunt indicaţi în diabet, în boli hepatobiliare – ajută în hepatită cronică, ciroză, la regenerarea celulei hepatice, drenarea bilei – afecţiuni ale pielii (acnee, dermatite, alergii) şi tonifică sistemul nervos.

Sucul curăţă corpul
Pentru curăţarea organismului este indicată o cură cu suc de fragi, proaspăt preparat prin zdrobirea fructelor cu o furculiţă. Pasta se pune într-un tifon şi se presează până iese toată zeama. Se bea un pahar cu suc pe stomacul gol, cu 15-20 de minute înainte de micul dejun, timp de zece zile.

Recomandat în tratamentul hemoroizilor
Din frunze şi fructe de fragi se poate face un ceai recomandat în tratamentul hemoroizilor şi litiazelor. Ceaiul se obţine dintr-o linguriţă cu fructe şi frunze uscate la 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 20 de minute. Se beau trei căni cu ceai pe zi.

Leave a Reply