Consumul de nuci

Nuci

Dacă vrei să incluzi o gustare sănătoasă între mesele principale, nu ezita să alegi nucile crude care sunt considerate un superaliment datorită substanţelor nutritive din componenţa lor. Vezi de ce este bine să consumi nuci!

Fructe oleaginoase deosebit de nutritive şi vitalizante, nucile sunt foarte indicate în perioada rece a anului, nucile conţin, la 100 g, 15 g de proteine, 60 g de lipide, 15 g de glucide şi 2,4 g celuloză. Sînt bogate în minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod. Conţin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten. Au valoarea calorică 630 la 100 g.

Pe lîngă faptul că sînt foarte hrănitoare, nucile au şi valoare terapeutică bine definită. Le sînt recunoscute atît proprietăţi laxative cît şi antidiareice, virtuţi antitoxice la nivelul pielii şi al circulaţiei limfatice şi, de asemenea, o acţiune vermifugă, în special asupra teniei.
Nucile proaspete sînt foarte apreciate pentru gustul lor excelent. Pentru a le reda iarna nucilor uscate savoarea celor proaspete, puneţi miezul la muiat 5-6 ore în lapte cald sau nucile în coajă ţineţi-le la înmuiat timp de zece zile în apă rece.

Datorită conţinutului bogat în cupru, nucile sînt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism şi artroze, în stări precanceroase şi tuberculoză, în special tuberculoză osoasă şi, de asemenea, la bolnavii de sifilis şi blenoragie.

Constituie un excelent adjuvant în scrofuloză pentru că favorizează drenajul limfei şi al pielii. Această calitate o recomandă în tratamentul adenitelor supurate, în eczeme şi impetigo.

Conţinutul bogat în zinc o recomandă ca tratament adjuvant în astenie, întîrzieri de creştere, tulburări ale sistemului nervos, afecţiuni ale pielii, psoriazis şi impotenţă.

Este importantă ca adjuvant în caz de disfuncţii endocrine, tulburări ale hipofizei şi insuficienţă suprarenală, tulburări de ciclu menstrual şi tulburări de menopauză.

Nucile conţin tanin – de aceea au un efect astringent, folositor în tratamentul diareei. La persoanele constipate, pentru eliminarea materiilor fecale, nucile trebuie ţinute în apă cîteva ore, apoi uscate şi mîncate.

Pentru cei surmenaţi şi slăbiţi (astenici) se recomandă următoarea reţetă energizantă: un pumn de nuci tăiate mărunt, amestecate cu o lingură de miere se mestecă îndelung, după care se bea un pahar de suc de fructe.

Contrar unor afirmaţii vehiculate, nucile nu sînt contraindicate la hepatici, doar că aceştia vor trebui să consume cantităţi mai mici, stabilindu-şi singuri toleranţa personală. În orice caz nu se vor depăşi 100 g pe zi.

Pentru diabetici, nucile reprezintă un aliment preţios datorită conţinutului lor sărac în glucide.

Nucile nu provoacă tulburări şi dificultăţi de digestie dacă sînt corect asociate. Compoziţia meniurilor în care sînt incluse le fac indigeste. Datorită conţinutului lor bogat în grăsimi, felurile de mîncare asociate trebuie să fie uşoare. Ele nu vor fi incluse într-o cină copioasă sau la prînz după un mic dejun foarte bogat. Se combină bine cu crudităţi, verdeţuri, fructe acide şi nu trebuie asociate cu carnea, făinoasele, amidonul, produse de patiserie şi dulciuri. Prin calităţile şi conţinutul lor, nucile pot înlocui carnea, constituind un aliment de bază în hrana vegetarienil

Cura cu nuci este indicată ca adjuvant în tulburările de stomac şi intestine: ulcere, dispepsii, iritaţii, pirozis, diaree, constipaţie. Unii le reproşează că provoacă afte şi inflamaţii bucale, iritaţii ale mucoasei anale şi inducerea de crize hepatice. Aceste neajunsuri pot fi evitate dacă după consum clătiţi gura cu un decoct de salvie sau luaţi o linguriţă de miere de albine, pe care o “plimbaţi” prin gură pentru a calma iritaţia, apoi clătiţi gura cu apă caldă. Sfărîmate la mixer sau făcute pudră, nu provoacă iritaţie. În cură, doza maximă, echivalentă cu un fel de mîncare săţios, nu trebuie să depăşească 100 g pe zi, timp de o lună, sau 100 g o dată la doua zile, timp de două luni. Se mestecă îndelung.
Sunt gustoase, hrănitoare, scad colesterolul rău, asigură necesarul zilnic de grăsimi sănătoase şi le găsim foarte uşor în acest sezon. În plus, acum sunt nici prea uscate, nici prea crude … numai bune pentru gustările zilnice. Le poţi folosi în salate, în diverse sosuri crude pentru paste, în prăjiturele raw sau blaturi pentru torturile preparate fără foc.
Iată de ce ar fi bine să le consumăm cât mai des:
– Protejează bărbaţii de cancerul la prostată
Potrivit unui studiu, bărbaţii care obişnuiesc să consume câteva nuci în fiecare zi se protejează de cancerul de prostată. Pe lângă faptul că au proprietatea de a împiedica apariţia acestei maladii, nucile pot micşora dimensiunea tumorilor, împiedicându-le dezvoltarea, susţin specialiştii de la Universitatea California.
– Sunt bogate în grăsimi bune
Datorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3, specialiştii ne recomandă să consumăm în fiecare zi câte un pumn de nuci crude.
– Protejează împotriva cancerului la sân
Potrivit unui studiu efectuat pe 30.000 de adolescente, consumul de nuci reduce riscul de apariţie a tumorilor la sân. Cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat dieta adolescentelor şi după o perioadă de patru ani au urmărit câte dintre acestea au dezvoltat boala. Rezultatele au arătat că un consum regulat (două sau mai multe porţii pe săptămână) de orice tip de nuci, scade riscul de cancer la sân cu până la 36%. Tot acizii graşi omega-3 sunt responsabili de acest beneficiu, potrivit specialiştilor.
– Sunt benefice pentru inimă
Potrivit unui studiu apărut în publicaţia “American College of Cardiology”, consumul zilnic de nuci menţine arterele sănătoase şi protejează inima de boli.
– Te apără de bolile gingivale
Cercetătorii au analizat efectele unei diete bogate în grăsimi polinesaturate (nucile fiind o sursă importantă) pe aproximativ 9.200 de adulţi, cu vârste de peste 20 de ani. La sfârşitul studiului s-a observat că particpanţii care au optat pentru o dietă bogată în astfel de grăsimi au fost mai feriţi de problemele gingivale, riscul scăzând cu până la 30%.

Leave a Reply