CEAI DE SALVIE

                Ceaiul de Salvie acopera o paleta impresionanta de boli si tulburari, pentru ca se preteaza atat la tratamente de lunga durata si foarte lunga durata, cat si la cele intense si pe termen scurt si, nu in ultimul rand, pentru ca este una din plantele cu actiune extrem de favorabila asupra mintii si a psihicului. In medicina populara a multor popoare cura de cateva saptamani cu salvie era recomandata pentru a feri de raceli si infectii, de boli de inima sau de atacuri cerebrale, pentru a preveni dezechilibrele hormonale si nervoase.

Ceaiul de Salvie este antidiareic mediu-slab, antiflogistic puternic (reduce inflamatia, avand efecte calmante, antipruriginoase), antiseptic bun, astringent bun, antinevralgic bun, antispastic bun, calmant cardiac mediu, carminativ mediu, elimina mucozitatiile prea abundente din aparatul respirator (expectorant bun) si stomac, depurativ puternic, detoxifiant bun, diuretic mediu, excitant al sistemului nervos si al corticosuprarenalelor, coleretic mediu-slab, hipotensiv slab, hipoglicemiant slab, antigalactagog puternic (opreste secretia de lapte).

Principalale proprietăţi curative ale salviei sînt cele digestive, carminative, coleretice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, antiseptice, bacteriostatice, aperitive şi tonic-amare. De asemenea, s-au înregistrat efecte expectorante, antispastice, bronşice, antifebrile şi antisudorifice, dar şi calmante ale sistemului nervos, antinevralgice, uşor sedative şi chiar hipoglicemiante. În tratamente externe, salvia are efecte cicatrizante, vulnerare, antiseptice, emoliente şi calmante.
Acţiuni remarcabile ale tratamentelor cu salvie au fost înregistrate contra stărilor de nervozitate, oboseală mentală, pierderea memoriei, migrene, dureri de cap, astenie nervoasă, surmenaj, depresii, tremurături ale membrelor (boala Parkinson), epilepsie, paralizie şi stări de slăbiciune, mai ales la copiii debili si la convalescenţii după operaţii sau boli prelungite.

La vîrstnici, salvia întreţine vitalitatea, întrucît actionează ca un distrugător al radicalilor liberi care declanşează unele boli grele şi grăbesc îmbătrînirea.

Modul de preparare al ceaiului de salvie: adaugati 2 linugurite de salvie macinata si uscata la fiecare 200ml de apa, lasati sa fiarba la foc, dupa care acoperiti vasul cu un capac 15-20 minute.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply