Gastrita

Motive ale apariţiei gastritei sunt diverse ca de exemplu: folosirea pentru un timp îndelungat a unor medicamente pentru ameliorarea durerilor, consumul excesiv de alcool sau a unei alimentatii necorespunzatoare.
Gastrita poate apărea brusc – gastrita acută, sau poate apărea treptat, în timp – gastrita cronică. În unele cazuri, gastrita poate duce la apariţia ulcerului şi chiar la creşterea riscului apariţiei cancerului stomacal. În majoritatea cazurilor, gastrita nu este severă şi poate fi tratată. Tratarea gastritei diferă în funcţie de cauza care a dus la apariţia afecţiunii. Gastrita acută cauzată de consumul de alcool şi de anumite medicamente poate fi tratată prin oprirea administrării acelor substanţe. Gastrita cronică, cauzată de infecţia cu o anumită bacterie, poate fi tratată prin eradicarea bacteriei respective.
Un regim dietetic echilibrat, servirea meselor la ore regulate şi în linişte pot asigura succesul tratamentului naturist. Tratamentul dietetic al gastritei constă, în primul rând, într-o alimentaţie uşoară (supe de zarzavat, brânză de vaci, pâine albă veche, mere coapte). Bolnavul trebuie să mănânce încet, iar, în cazul durerilor, după masă, va sta culcat cu o compresă călduţă pe abdomen, timp de 15 minute.

Naturist se poate trata in mai multe feluri

Ceaiul de pelin: principiile active ale pelinului îl fac eficient în mai multe afecţiuni, printre care şi în gastritele de aciditate scăzută. Se pune o linguriţă de plantă într-o cană de apă fiartă. Lichidul trebuie să se bea între mese, neîndulcit, cu toate că este foarte amar.
Infuzia de gălbenele – din două linguriţe cu flori de gălbenele la o cană cu apă se prepară o infuzie care se bea pe parcursul unei zile, înainte de mese. Infuzia de gălbenele are efect cicatrizant şi calmant, vindecă ulceraţiile produse pe mucoase şi distruge anumiţi microbi.
Ceaiul gastric – reprezintă o combinaţie care se poate face in acasă. Are proprietăţi antiseptice, uşor astringente, cicatrizante şi de calmare a durerilor, iar prin acţiunea valerianei, mentei şi păpădiei se calmează spasmele ce provoacă durerile violente specifice crizelor de gastrită. Există două formule de ceai gastric pe care le puteţi alterna.
1 – flori de coada şoricelului, flori de gălbenele, flori de muşeţel, rădăcină de valeriană, izmă-bună, păpădie.
2 – flori de gălbenele, sunătoare, coada-calului, troscot, ţintaură, anason, coriandru.

Apiterapie

Mierea de albine, în special cea polifloră, de fâneaţă, are acţiune de normalizare a activităţilor secretorie şi motorie a stomacului. Se poate consuma ca atare, cu 30 de minute înainte de mesele principale, câte 50 g. Cura este de lungă durată, 2-3 luni, iar la nevoie se poate relua. Tratamentul se completează cu tinctură de propolis 20 la sută, din care se iau câte 20 g, pe stomacul gol, în 100 ml lapte cald. Cura durează până la ameliorarea şi chiar vindecarea bolii.

Leave a Reply