Raceala

Unul din primele simptome ale racelii sau gripei este febra. Febra nu este boala, este un semnal de alarma ca organismul lupta impotriva unei infectii. In caz de raceala, se poate vorbi de o stare subfebrila, de o temperatura a corpului de pana la 38 de grade. Temperatura corpului de peste 38 de grade, inregistrata cu termometrul, este caracteristica gripei.

Febra nu se trateaza cu antibiotice. Ca sa scada, sa ajunga la normal trebuie tratata cauza, raceala sau gripa.

Tratamentul cu busuioc previne complicatiile gripei, amelioreaza starile de discomfort provocate de gripa, tuse, dureri de cap, febra, ameteli. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de planta pusa in 200 ml de apa fierbinte. Se acopera vasul, se lasa la infuzat cateva minute si apoi, se strecoara. Se pot bea trei, patru cani de ceai pe zi.

Din amestec de busuioc, cimbru sau cimbrisor si menta se poate face o infuzie mai concentrata cu care sa se faca inhalatii in caz de nas infundat si dureri de cap provocate de sinuzita.

Tintaura este una dintre cele mai puternice plante cu efect febrifug de la noi. Tinctiura de tintaura se prepara punand intr-un vas 20 de linguri de pulbere de planta peste care se toarna un sfert de litru de alcool de 90 de grade si o cana de apa. Se lasa la macerat doua saptamani dupa care se strecoara si se pastreaza in sticla inchisa la culoare, la loc racoros.

Adultii pot lua cate o lingurita din acest extract de cinci, sase ori pe zi, indiferent de cauza care a provocat febra.

Impotriva febrei se poate bea si o infuzie din planta numita trifoi de balta. Peste una, doua lingurite de planta, se toarna o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat, apoi se strecoara. Se beau pana la trei ceaiuri pe zi.

In caz de raceala sau gripa, de mare folos este otetul de mere care nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa, mai ales in anotimpul rece cand bantuie raceala si gripa. O frectie generala cu otet de mere scade febra si grabeste vindecarea. Se pot pune comprese calde cu otet de mere diluat cu apa, in cap, la gat sau la talpile picioarelor. Pus in nas, daca nasul nu este ranit pe interior, otetul de mere desfunda nasul.

In timpul cat sunteti racit sau gripat, nu neglijati hidratarea organismului, mai ales daca aveti febra. Beti apa plata sau de izvor, la temperatura camerei, ceaiuri calde cu multa zeama de lamaie, nu fierbinti ca irita si mai tare gatul, intarziind vindecarea, sucuri din fructe sau lugume, supe strecurate.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply