Tratamente cu propolis

Datorită însuşirilor sale bactericide, bacteriostatice, antimicotice, antitoxice, antivirale, antiinflamatorii, analgezice şi regeneratoare, propolisul este utilizat în tratamentul a numeroase boli.

Tratamentul cu propolis se poate aplica în următoarele cazuri şi sub următoarele forme:

Boli infecto-contagioase: gripă, febră tifoida, meningite etc. Se utilizează solutie alcoolică 20-30%, câte 30 de picături de 3 ori înaintea meselor;

O.R.L.: amigdalite, laringite, sinuzite, otite, rinite etc, prin tamponare cu unguent în nas, spray, gargară, aerosoli din solutie alcoolică 5% sau mai direct se mestecă 5-20 g propolis pe zi.

în oftalmologie: în conjunctivite. Se utilizează soluţie de propolis 5 -10% în apă caldă. Se pun 3 -5 picături de filtrat de culoare gălbuie brună în fiecare ochi. Usturimea este suportabilă.

Boli respiratorii: traheite, bronşite, tuberculoză. Tratament sub formă de aerosoli 10% solutie apoasă sau tinctura 20% de 3 ori pe zi, câte 30 de picături şi de două ori pe săptămână inhalaţii. Rezultate foarte bune în aceste afecţiuni s-au obţinut folosind miere propolizata( miere în amestec de 3/1 cu tinctura de propolis ). Se va lua după mese câte o lingură din amestec de câte ori va fi nevoie.

Boli ale aparatului circulator; hipertensiune şi arteroscleroza, sub formă de tinctura 30%, câte 30 de picături dimineaţa pe nemâncate până la vindecare.

In ulcer gastro-duodenal, enterite şi colite, câte 40 picături de tinctura 30% dimineata pe nemâncate; în dureri de stomac şi boli virotice ale stomacului câte 30 de picaturi în 100 ml apă sau lapte dimineata; în inflamaţii ale ficatului câte 40 picături, de două ori pe zi, în lOOml apă sau lapte, înaintea meselor cu o oră; în parazitozele intestinale, câte 10 picături, de 2 ori pe zi,înaintea meselor principale.

Infecţii urologice şi boli de prostată: rinichi, căi urinare, vezică urinară, prostată. Tratamentul se face cu câte 40 de picături, de 2 ori pe zi, în 100 ml apă caldă, înainte de mese cu o oră, sau se sug 5-10 g propolis pe zi timp de 30 de zile sau 1-2 supozitoare de propolis pe zi (3-5 g propolis pentru un supozitor)

Boli ginecologice: vaginite şi metrite ulceroase. Se aplică prin tamponare o dată pe zi soluţia alcoolică 3-15%.

Boli dermatologice pomada 30% de două ori pe zi,timp de 2 6 zile, în eritrodermia descuamativă şi eritem seboreic se aplică pomăda cu 20% propolis. în eczeme, neurodermite, ulcer varicos, fisuri anale, hemoroizi, arsuri şi degeraturi, se foloseşte soluţia alcoolică sau unguent cu 20% propolis. Pentru combaterea bătăturilor şi negilor, se aplică în pansament timp de mai multe zile o bucată de propolis topit.

Cancer: mamar al organelor interne sau al pielii. Se foloseşte supt sau mestecat 5 -10 g pe zi; sub formă de tinctura 20 -30% câte 30 de picături, înainte de mese, timp îndelungat şi sub formă de alifie 20% de două ori pe zi în cancerul mamar şi al pielii;

Stomatologie: în paradentoza incipientă, abcese paradentare, dureri dentare, gingivite şi stomatite.Se aplică soluţie alcoolică 20 -30% câte 30 de picături de trei ori pe zi înaintea meselor, sau în cazul cariilor se introduc în acestea puţină vată îmbibată în soluţie.

Propolisul nu dă efecte secundare. Se poate folosi în general acolo unde medicamentele preparate din plante sau din alte materiale sintetice nu au dat rezultate.

Nu se recomandă persoanelor alergice. Pentru a depista dacă sunteţi alergic la propolis, luaţi înainte de începerea tratamentului o cantitate de 3 -5 g seara, înainte de culcare. Se continuă testul şi dimineata cu 20 picături pe stomacul gol.

Leave a Reply