Paducelul

Paducelul

Arbuşti de 3-8 m înălţime, spinoşi, cu tulpina neregulată, cu coroana rară. Frunzele sunt rombic ovale, cu lobi adânci; pe faţă sunt lucioase, pe dos ver-de-deschis. Florile sunt grupate în corimbe drepte, albe. Fructele la maturitate sunt roşii. Sc utilizează florile cu frunze sau fructele de culoare roşie, ovoide, de 7-10 cm în diametru, carnoase, cu 1 sau 2 sâmburi, în funcţie de specie.
Compoziţie chimică
Florile şi frunzele de Păducel conţin 13 % procyanidine oligomerice; 1,2-2,2% flavonoide, incluzând în acestea flavonoli şi derivaţi ai flavonelor, ca de exemplu: hyperozidul, vitexinrhamnozidul, rutina, vitexina; amine, catechine, fenoli, acizi carboxilici, purine, steroli, acizi triterpenici — în special olea-nolic, ursolic şi crategolic, ulei esenţial care conţine aldehidă anisică, taninuri de natură catehică, pectine, săruri minerale etc.
Fructele conţin taninuri de natură calcitică, vitaminele Bl şi C, antociani, flavonoizi, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic, sorbitol, colină, acetilcolina, glucoză, fructoză, pectine, ceară, ulei gras, substanţe minerale. Seminţele nu conţin substanţe active.
Actiune terapeutica
Acţiunea inotropică (efectul asupra contractibilităţii musculare) pozitive este atribuilă flavonoidelor şi procyanidinelor. Preparatele standardizate din flori şi frunze cresc contractibilitatea celulelor miocardului cu 153% la o concentraţie de 120 ug/ml. Extractele apoase dilată vasele coronariene.
Acţiunea cronotropica (regularitatea şi frecvenţa ritmului) se manifestă la administrarea maceratelor sau extractelor fluide din plantă, inhibând aritmiile cardiace.
S-a demonstrat, de asemenea, că extractele îmbogăţite în flavonoide cresc fluxul sanguin semnificativ.
Experimental şi clinic, s-a demonstrat, pe diferite modele, descreşterea rezistenţei periferice vasculare şi descreşterea presiunii sanguine.
în cazurile de insuficicnţă cardiaca de stadiul II s-a constatat, în urma administrării preparatelor pe bază de Păducel, că în acelaşi timp creşte activitatca cardiacă şi descreşte rata presiunii cardiace.
Atât formarea de radicali liberi cât şi formarea produşilor de oxidare a lipidelor sunt implicate în diferite procese patologice, inclusiv în ischemia cardiacă. S-a demonstrat ce extractele standardizate (conţinând 18,75% procyanidine oligomerice) inhibă peroxidarea lipidelor. Fracţiunile fenolice împreună cu flavonoizii au acţiune antioxidantă remarcabilă.
De asemenea, au fost demonstrate efectele sedative si diuretice.
Recomandări
In cazurile uşoare de bradiaritmie, în tahicardia paroxistica, hipertensiune, arterioscleroza, ca vasodilatator coronarian, ca sedativ şi antispastic.
In cazul bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de Păducel se vor utiliza numai la recomandăriie medicilor.
Atât florile cu frunze cât şi fructele de Păducel constituie unul dintre cele mai importante medicamente de origine vegetală.
Mod de preparare şi administrare
Se poate folosi o infuzie preparată dintr-o linguriţă rasă de flori şi frunze la o cană cu apă care se bea treptat seara, înainte de culcare, îndulcita cu miere.
Tinctura sc preparâ din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool de 60°–70° prin macerare timp de 10 zile. Se iau de 3 ori pe zi cate 10-15 picături în puţină apa sau într-o linguriţă cu zahăr.
In prezent există peste 50 produse fitoterapeutice pe bază de Păducel rea-lizate în ţară şi în străinătate.
Este preferabil de a folosi extracte standardizate lichide sau solide al căror echivalent este exprirnat în procyanidine calculate în epicatechine şi flavonoide calculate in hyperozid.
Contraindicaţii
Nu se cunosc. Nici efecte secundare şi nici interacţiuni cu alte medicamente.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply