Ardeiul iute si capsicina

Capsicina este numele unei substante care se gaseste in ardeiul iute (Capsicum annum, ardei iute Cayene, Chilli pepper) raspunzatoare de senzatia extrema de fierbinte pe care o genereaza la contactul cu mucoasa bucala, in cazul ingerarii. Desi efectele ei au fost observate din cele mai vechi timpuri, abia acum cercetarile moderne ii ofera un loc binemeritat printre substantele cu mare potential de vindecare.

Proprietati ale capsaicinei

– Capsicina si efectele sale in organism ne arata ca aceasta substanta este foarte folositoare in cazul durerilor cronice datorate bolilor reumatismale cronice ori in urma traumatismelor coloanei vertebrale (prin lezarea nervilor spinali), sau in cazul durerilor din cadrul neuropatiei diabetice . Studii facute indica folosirea capsaicinei pentru tratamentul durerii neuropatice din nevralgia postherpatica. Poate fi utilizata si pentru durerea atipica faciala (datorata iritatiei nervului trigemen care inerveaza zona fetei).

– Un alt rol al capsaicinei este acela de stimulare a sistemului imun. Administrarea capsicinei atrage, print-un fenomen deja cunoscut, celulele sistemului imun care ajuta la distrugerea bacteriilor si inactivarea substantelor toxice rezultate din distrugerea celulara si a reactiilor alergice.

– Actiunea sa anticancer a fost demonstrata in cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si in leucemie. “Capsicina a avut un profund efect anti-proliferativ asupra culturilor de celule maligne in cancerul de prostata”,. Concentratia crescuta de capsaicina a indus stoparea proliferarii mai multor celule canceroase dependente de testosteron.Celulele maligne independente de testosteron au reactionat la capsaicina intr-un fel asemanator.

– Uzul capsicinei in tratamentul racelilor comune are o istorie veche. In Cuba, Brazilia si Peru este folosit pentru aplicatii externe pe piept si gat ori gargara cu macerat in caz de laringite, faringite ori amigdale inflamate. Se foloseste si pentru dureri de urechi, dar si in caz de tuse si pentru eliminarea mucozitatilor din tubul digestiv si respirator (efect mucolitic si expectorant). Sprayurile cu capsicina au efect decongestionant, reduc durerea si actioneaza ca si antiseptic local, fiind folosite cu succes in cazul afectiunilor respiratorii superioare (rinite, sinuzite).

– Capsicina are efecte de reducere a nivelelor de colesterol din sange. Studiile arata ca actiunea capsaicinei se realizeaza pe doua cai: creste activitatea enzimelor responsabile de metabolismul grasimilor si scade cantitatea de colesterol absorbit de organism. Studiile au dovedit ca un constituent al capsaicinei, dihidrocapsaicina, creste HDL colesterolul (“colesterolul bun”) si scade LDL colesterolul (“colesterolul rau”) avand rezultate benefice si cazul aterosclerozei (impiedica cresterea placii de aterom de pe peretii vaselor sanguine). Un studiu realizat in India arata ca dieta bogata in alimente picante si ardei chilli (cu continut crescut de capsaicina) si saraca in proteine, are rezultate bune in scaderea greutatii corporale si normalizarea trigliceridelor in organism. Capsaicina se leaga de proteinele din ficat (proteine ce au rol in transportarea grasimilor) ducand indirect la scaderea absorbtiei lor.

– Prin efectul sau vasodilatator, capsicina scade tensiunea arteriala si riscul de accidente vasculare ori infarct de miocard. Se poate folosi pentru stimularea circulatiei la membrele inferioare ori in alte zone afectate. Tot efectul vasodilatator este responsabil si de scaderea durerii in zonele in care se aplica crema cu capsaicina.

– Ambele calitati de cresterea a fluxului sanguin si efectele sale analgezice, lucreaza in conjunctie pentru a imbunatati calitatea vietii diabeticilor.

– Datorita tuturor acestor efecte, se recomanda folosirea ardeiului iute (si implicit a capsicinei) sub forma de geluri, creme ori sprayuri asupra zonelor afectate cat si intern ca tinctura de ardei iute din care se iau 10-30 de picaturi, diluate in apa plata, ori ca pulbere fina in combinatie cu alte plante, in doze bine stabilite de medicul fitoterapeut, fara a ne teme de efectele secundare multiple pe care medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (folosite pentru durere) le au. De asemenea ardeiul iute poate fi folosit in alimentatie ca si condiment, avand in acelasi timp efect vindecator.

– Tratamentul cu capsicina este o metoda naturala de a elimina durerea, evitand efectele secundare multiple pe care le au medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene orale. Singurele efecte secundare ale capsaicinei sunt senzatia de incalzire locala, amorteala temporara si eventuala iritatie locala in cazul uzului indelungat. De asemenea se foloseste cu precautie de persoanele suferind de afectiuni gastro-intestinale (ulcer gastric, gastrita, hemoroizi).

Share on Facebook
Powered by Terapii Naturiste | Designed by: Terapii Naturiste