CEAI DE SANZIENE

Este o planta cu flori galbene, mici si dese ca o ploaie de stele, cu un parfum dulce si un gust contrastant – puternic amar. În medicina populara este cunoscuta mai mult ca planta magica decât ca si planta de leac, însa virtutile sale terapeutice sunt incontestabile. Iarba de sânziene este un puternic cicatrizant, are o influenta binefacatoarea asupra activitatii glandei tiroide, având si un rol de stimulent digestiv prin principiile sale amare. Baile cu extract de flori de sânziene se pare ca au un puternic efect revigorant sistimulent imunitar, fiind folosite cu succes în medicina populara pentru profilaxia bolilor infectioase, precum si pentru reîntinerire si combaterea reumatismului.

Calitati curative si actiune farmaceutica

Depurative (curatirea sangelui), diuretice, colagoge (favorizeaza secretia bilei), astringente, cicatrizante, antiinflamatoare si vulnerare (grabeste vindecarea ranilor), sudorifice (mareste secretia glandelor sudoripare).

Afectiuni pentru care se recomanda

Nevroze, epilepsie, isterie, insomnie, icter, calculoza biliara, curata ficatul si pancreasul de toxine, plagi canceroase pe piele, limba si laringe, elimina calculii, nisipul si piatra din rinichi si vezica urinara, edeme, afectiuni ale uterului, efecte afrodisiace, rani, furuncule, pecingine, ulceratii, eczeme zemuinde, raie, acnee, psoriazis, afectiuni ale glandelor tiroide si ale coardelor vocale, dureri reumatice, obezitate, anemie.

Tratamentul adjuvant al cistitei si al bolilor renale – se iau 1-2 lingurite de tinctura de sanziene, diluate in 100 ml de apa, de trei ori pe zi. Este un tratament indicat cu precadere contra cistitei, cistitei cu hematurie, uretritei, nefritei si calculilor renali.

TRATAMENTUL BOLILOR TIROIDIENE – se beau zilnic 3 cani de macerat, intotdeauna pe stomacul gol, pentru urmatoarele afectiuni: hipertiroidie: pentru o eficienta marita, maceratul poate fi facut cu 2-3 linguri de sanziene si 2-3 linguri de Turita mare (Agrimonia eupatoria). Tratamentul dureaza minimum sase luni; hipotiroidie: pentru o eficienta marita, maceratul poate fi facut cu 2-3 linguri de sanziene si 2-3 linguri de coji verzi de nuca (uscate si macinate). Tratamentul dureaza 12-24 de luni.

TRATAMENTUL EPILEPSIEI SI BOLILOR NERVOASE – se beau zilnic trei cani de macerat de sanziene galbene, simplu sau in combinatie cu alte plante care vor fi indicate in continuare, intotdeauna pe stomacul gol. Tratamentul dureaza minimum trei luni. In epilepsie, sanzienele pot fi asociate cu sovarf (Origanum vulgare); in nevroza – cu Talpa gastei (Leonurus cardiaca); in depresie – cu seminte de Angelica (Angelica archangelica); in astenie – cu Cardamon (Elettaria cardamonum); in isterie – cu sulfina (Melilotus officinalis).

TRATAMENTUL BOLILOR DE PIELE – se face un ceai detoxifiant de sanziene galbene si Panseluta salbatica (Trei frati patati – Viola tricolor). se bea un litru de ceai pe zi, pe stomacul gol, pana la ora pranzului (12.00). Tratamentul dureaza 14 zile minimum si este indicat pentru vindecarea dermatozelor rebele, a eczemelor vechi si a psoriazisului. Pentru o mai mare eficienta a tratamentului este bine sa fie tinut si un regim alimentar cu continut redus de toxine si cu multe fructe si cruditati. Ceaiul detoxifiant de sanziene galbene si Panseluta salbatica este un ajutor pretios – alaturi de tratamentul prescris de medic – si contra bolilor venerice.

Actiuni
INTERN:
reglator al activitatii tiroidei, sedativ, antispastic, diuretic, depurativ, antiseptic urinar, antireumatic, laxativ, afrodisiac.
EXTERN:
antiseptic si cicatrizant.
Indicatii
INTERN:
Se utilizeaza ca adjuvant în: hiper si hipotiroidie, noduli tiroidieni, paralizia corzilor vocale, laringite, tumori de laringe, afectiuni paratiroidiene, nevroze, isterie, afectiuni ale aparatului urinar (cistite, pielonefrite), guta, hidropizie, reumatism, tulburari minore ale somnului, impotenta.
EXTERN:
Se utilizeaza ca adjuvant în: plagi, eczeme, psoriazis.

Leave a Reply