Nalba

Recoltare: Se recolteaza florile, frunzele si radacinile decorticate. Florile si frunzele se recolteaza fara codite, în lunile iulie-august. Se usuca la umbra în încaperi aerisite, întinse în straturi subtiri. Dupa uscare, florile se pastreaza în saci de hartie sau lazi captusite cu hartie, iar frunzele în saci de panza. Radacinile se recolteaza cand ajung la 10-15 cm lungime, adica de la plante care au cel putin 2 ani. Recoltarea lor se face în lunile martie-aprilie si octombrie-noiembrie. Dupa recoltare, radacinile trebuie decorticate (curatate de coaja pana la stratul alb, taiate în fragmente mici si uscate la soare ori în încaperi încalzite, la 40 C). Înainte de uscare, nu se spala. Dupa uscare, radacinile se pastreaza în saci de panza sau hartie, în încaperi uscate.

Principii active: Radacina: mucilagii, acizi uronici, amidon, zaharuri, asparagina, pectine, betaina, tanin, substante rezinoase. Florile si frunzele contin: flavonoide, tanin si mucilagii. Florile trebuie sa fie de culoare alb-roz si sa aiba caliciu. Frunzele trebuie sa fie de culoare verde, sa nu aiba petiolul mai lung de 2 cm; nu se admit resturi de tulpina. Radacina trebuie sa fie de culoare alba, dupa decorticare. În acelasi scop si avand aceleasi principii active, se mai folosesc si frunzele si florile recoltate de la Nalba de cultura.

Actiune farmaceutica: Secretolitic, emolient, expectorant, antiinflamator al aparatului respirator, renal si gastro-intestinal.

Indicii terapeutice: Glosite, laringite acute, bronsite, traheite, infectii renale, rani, ulcere, amigdalite. În caz de rani deschise, baile de nalba împreuna cu frunze proaspete de patlagina sunt eficiente. În cancer de laringe, chiar atunci cand prezinta afonie (lipsa vocii), nalba este eficienta. Se face gargara cu ceai de nalba caldut în timpul zilei, iar resturile de la ceai, amestecate cu faina de orz, se pun ca prisnita peste noapte în regiunea gatului. Se vor utiliza 2,5 l ca ratie zilnica. Planta se marunteste, se tine peste noapte în apa rece (1 lingurita cu varf de planta la o cana de 250 ml apa rece). Dimineata se strecoara si se încalzeste usor pe baia de apa calda, apoi se pastreaza într-un termos. Se beau 4 cani pe zi. Cu restul ceaiului se face gargara. Pentru senzatia de uscaciune a cavitatii bucale, ceaiul de nalba se utilizeaza frecvent sub forma de gargara.

Mod de utilizare: Infuzie, macerat: o lingura cu varf de planta la 0,25 litri de apa se tine peste noapte în apa rece si se încalzeste usor dimineata (30-40C).
Baia de maini si de picioare: un pumn cu varf de nalba se lasa la înmuiat, într-o galeata cu 5 l apa rece timp de 12 ore. În ziua urmatoare se încalzete putin (30-40C). Baia dureaza 20 de minute.
Prisnita: reziduul de la prepararea ceaiului se încalzeste putin în apa, se amesteca cu faina de orz, se pune peste o bucata de panza si se aplica calda.

Leave a Reply