Depresia

Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume si poate si cea mai caracteristica. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc. Multi oameni cred ca aceasta boala nu se poate trata, dar multi dintre cei care sufera din aceasta cauza vor face tot ce le sta in putinta pentru a inlatura durerea, uneori, descoperind chiar tratamentul potrivit.

Depresia este un termen general care cuprinde o larga paleta de afectiuni psihice, de la starile proaste pana la sentimente de sinucidere. Pentru a putea raspunde la intrebarile pe care vi le puneti, aflati mai multe despre cauzele majore ale depresiei, diferitele tipuri ale acesteia si posibile modalitati de tratare. Exista foarte multe simptome ale depresiei printre care putem intalni:
– sentimente persistente de tristete, pierderea increderii in sine sau proasta parere despre sine, pierderea bucuriei in fata lucrurilor care altadata ar fi fost placute si interesante;
– pierderea sperantei si sentimente de neajutorare, sentimente inexplicabile de vinovatie si de zadarnicie;
– agitatie sau anxietate, dificultati in munca de la serviciu sau in comunicarea cu colegii, dificultati in concentrare;
– ganduri de sinucidere si de moarte.

Alte simptome fizice pot fi: oboseala, pierderea energiei, probleme cu somnul, pierderea apetitului sau exagerarea cu mancatul, pierderea apetitului sexual sau chiar probleme ale functiilor sexuale, consumul de alcool sau fumatul mai mult decat in mod obisnuit, dureri fizice sau diverse tulburari ale organismului.
Medicina traditionala ofera si remedii naturiste pentru tratarea acestor afectiuni, cateva plante cu efecte benefice asupra tulburarilor depresive:

busuioc (Ocimum basilicum), contine uleiuri volatile care au efect sedativ, calmant, relaxant, tonic al sistemului nervos, poate fi folosit in aproape orice tip de afectiune, dar esentele sale puternice cu iz de menta, cimbru si lemn dulce actioneaza benefic in stari de slabiciune, descurajare, indecizie, sau stari de nervozitate si isterie.
valeriana, iarba pisicii, navalnic (Valeriana officinalis) are are efecte sedative, antianxioase,rfelaxante, anti-epileptice, amelioreaza stresul si combate insomnia ; poate fi deosebit de eficienta in situatii de stres cu tulburari neuro-vegetative.
sunatoarea (Hypericum perforatum) datorita unui principiu activ, hiperforina, are actiune sedativa, tonica la nivelul sistemului nervos central, fiind eficienta pentru tratarea depresiei si manifestarilor ei, poate avea efecte antianxioase in combinatie cu teiul argintiu (Tilia argentea)
seva de mesteacan (Betula pendula) are actiune profunda eficienta in afectiuni neuro-psihiatrice, efect tonic al sistemului nervos central, de regenerare a celulelor nervoase si imbunatatirea functiei psihice; eficienta in sindromul depresiv, neurastenie, pierderi de memorie, tulburari de concentrare, astenie mentala si fizica la varstnici
hameiul (Humulus lupulus), are proprietati neuro-sedative, calmante, relaxante, usor hipnotice, aperitive, aromatizante, iar datorita hormonilor vegetali feminini, estrogenici are actiune anafrodisiaca (calmeaza excitatiile sexuale); a fost folosit inca din atichitate pentru boli ale sistemului nervos, nevroze, melancolie, isterie, depresie, insomnie, anxietate, atacuri de panica, hiperexcitabilitate nervasa si sexuala, delirium tremens, etc Pentru efectul calmant si ca somnifer, se bea cate o cana de ceai seara inainte de culcare.
talpa gastii (Leonurus cardiaca) datorita uleiurilor volatile pe care le contine are actiune puternic sedatiiva la nivelul sistemului nervos central, calmanta a tulburarilor nevrotice cardiace, regleaza functionarea sistemului nervos vegetativ, fiind indicata in stari depresive cu anxietate, insomnii, disfunctii vegetative cu componenta nervoasa.

Leave a Reply