CEAI DE URZICA

Urzica

Ceaiul de urzica vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, eliminand stari de anemie sau astenie .
Compozitie
Urzicile sunt surse de minerale (crom, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, sulf, mangan, siliciu), vitamine (complexul de vitamine B, vitamina A, caroten, vitaminele B, C, si K) si aminoacizi. Urzica conţine cantităţi insemnate de bor si siliciu, doua minerale care ajuta la alinarea simptomelor de artrita, bursita şi tendinita. Urzica este o planta ce ajuta sistemele circulator, digestiv, nervos, imunitar, endocrin şi nu in ultimul rând căile urinare.

Cei ce consuma ceai de urzica vor simti actiunea bactericida, planta limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. De asemenea, fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Ceaiul de urzica combate tusea si cazuri de bronsite sau astm. Ceaiul de urzica stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia. Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele si scade continutul de glucoza din sange.
Proprietăţile ceaiului de urzică:
– combate anemiile, în special pe cele care apar din cauza lipsei de fier, deoarece îmbunătăţeşte cantitatea de fier şi vitamina C din organism ;
– are rol de mineralizant general;
– reduce riscul hemoragiilor, contribuţia având-o vitamina K;
– scade nivelul de zahăr din sânge, şi din această cauză este recomandată pentru prevenirea diabetului, dar şi pentru bolnavii de diabet. Împotriva diabetului o eficienţă mare o au curele mai lungi de preparate din urzici (care sunt mult mai bune decât ceaiul în acest caz);
– este un bun diuretic, fiind excelent pentru persoanele al căror organism reţine apa. Ceaiul de urzică este foarte bun şi pentru persoanele supraponderale pentru pierderea kilogramelor în plus, dacă acestea vor consuma câteva săptămâni ceai de urzică.
– previne bolile de inimă şi stopează evoluţia lor, prin conţinutul de antioxidanţi şi datorită faptului că este diuretică.
– este eficient în tratarea gutei deoarece scade nivelul de acid uric;
– este benefică în curele de detoxifiere;
– împiedică evoluţia astmului bronşic, dar cu precizarea ca persoana afectată să nu fie alergică la urzică.
Extern ceaiul de urzică este folosit în combaterea hemoroizilor, a ulcerelor varicoase, dezinfectează şi grăbeşte vindecarea rănilor, cicatrizează arsurile. Dacă există infecţie, o mare eficienţă o are ceaiul de urzică amestecat cu infuzia concentrată de pătlagină.
Dar cea mai mare eficienţă o are în tratarea anemiei, a gutei şi în combaterea obezităţii. Pentru rezultate optime, se recomandă consumul de ceai de urzică pe perioade mai mari de timp.
Urzica este un bun astringent, diuretic, tonic, calmant, nutritiv, antireumatic, antialergen, hemostatic, stimulent, decongestionant, febrifug herpatic, hipoglicemiant, expectorant, antispasmodic, antioxidant, anticancerigen, antiinflamator, detoxifiant, stimulent circulator. Consumul de urzici ajuta la scăderea zahărului din sânge. Urzica conţine: vitaminele A, C, K, Bl, B5; calciu, magneziu, fosfaţi, fosfor, potasiu, bor, brom, cupru, fier, seleniu, silicati, zinc; acetilcolina, clorofila, acid formic, licopen, glucoquinon, histamina, serotonina, tanin; fibre, acizi graşi omega 3, omega 6 si oleici.

Indicaţii:
Recomandat în anemie, hemoragie, diabet, alergii, stimulează secreţia urinară şi favorizează eliminarea toxinelor din organism, scade tensiunea arterială. Extern se foloseşte pentru îngrijirea părului.
Contraindicaţii:
Nu are.
Mod de administrare:
La un plic (sau o lingurita de planta) se adaugă o cană de 250 ml apă fierbinte. Se lasă acoperit 15-20 minute, după care se filtrează. Uz intern: Se beau 3 ceaiuri pe zi, neîndulcite, cu 1 oră înaintea meselor principale. Uz extern: pentru îngrijirea părului se fac spălături cu o infuzie concentrată (6 linguriţe la 250 ml apă).

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply