Tinctura de cimbru

Principii active

Ulei volatil, flavonozide, acizi polifenolcarboxilici, acizi triterpenici, taninuri, principii amare.

Indicatii

Intern: – viroze respiratorii, bronsite acute si cronice, laringite, faringite, tuse spastica, astm bronsic; colecistita, angiocolita, colite fermentative, enterocolita; parazitoze intestinale (oxiuri, tricocefal); anorexie; mialgii.
Extern: plagi, ulceratii cutanate, prurit, dermatoza seboreica, eczeme, tricofitie, zona zoster.
Contraindicatii: in dispepsii si insuficienta pancreatica.
Precautii: – in sarcina si perioada de alaptare. La doze mari pot sa apara greturi, varsaturi si stari de excitatie nervoasa.

Actiuni

Antispastica, antiseptica, expectoranta, coleretica, stomahica, carminativa, antiinflamatorie, antioxidanta, diuretica, antalgica, antihelmintica, cicatrizanta.

Administrare

Intern: 20-30 de picaturi de 3 ori pe zi, diluate in 50 ml apa.
Extern: tinctura diluata in raport 1: 2 cu apa fiarta si racita pentru comprese sau badijonari.

Mod de preparare>

Florile de cimbru (salbatic sau de gradina), culese pe soarele amiezii de vara, se toaca marunt si se pun intr-o sticla, umpland-o pana la gat (fara sa fie presate). Deasupra se toarna rachiu de fructe (prune, pere, mere etc.) de 38-40%, care trebuie sa acopere complet florile. Se leaga la gura si se pune la soare vreme de doua saptamani. Se scutura in mod regulat. Cand e gata, se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
Bolile pe care le vindeca: incetinirea cresterii la copii (se ung picioarele cu tinctura de cimbru), scleroza in placi (ungerea sirei spinarii cu tinctura de cimbru), tulburari menstruale, infectii ale traiectului urinar, boli de nervi, nevroze faciale, reumatism, dureri de ovare, boli ale cailor respiratorii, boli de plamani (pleurezii, enfizem).
Posologie: intern – 20-30 picaturi de tinctura de cimbru se iau o data pe zi, diluate cu apa.

Leave a Reply