Siropul de catina

Siropul de catina

Catina este o planta miracol, efectele ei fiind cunoscute inca din antichitate. Este folosita in astenie fizica si psihica si pentru marirea imunitatii organismului. Este un puternic antioxidant si sunt binecunoscute efectele sale antitumorale. Catina contine: foarte multa vitamina C, vitamina E, betacaroten, acizi grasi nesaturati, vit: B1, B2, PP, D, minerale: Ca, Fe, fosfor, potasiu, magneziu. Fructele de catina au un gust acrisor astringent si se pot recolta incepand din luna august pana la primul inghet. Din ele se prepara sirop, gem, dulceata sau se pot usca si folosi pentru prepararea ceaiului. De la planta de catina se pot folosi pentru ceai si frunzele. Preparatele din catina pot fi administrate si copiilor cu apetit scazut. Dar trebuie sa avem grija sa nu consumam catina dupa ora 14, daca vrem sa avem un somn linistit, pentru ca are si un puternic efect energizant!
INGREDIENTE:
– 2 kg de fructe proaspete de catina
– 1 kg miere.
PREPARARE:
Fructele de catina se desprind de pe crengute. Se spala apoi cu apa si se lasa sa se usuce foarte bine. Se paseaza cu blenderul ( cateva secunde), apoi se strecoara printr-o sita foarte fina (din material plastic) sau printr-un tifon. Lichidul rezultat se amesteca cu mierea si se toarna in sticle inchise ermetic.
Cat lucram cu catina folosim vase si ustensile in plastic, sticla sau lemn, pentru a nu oxida. Pastram siropul la frigider si il amestecam din cand in cand prin rasturnare. Se poate pastra timp de 2-3 luni. Din siropul de catina luam cate 2-3 lingurite inainte de micul dejun. Sau putem prepara o bautura racoritoare, foarte buna si pentru copii, amestecand sirop de catina cu apa minerala si inca 1-2 lingurite cu miere.
O alta metoda de preparare a catinei este sa pasam cu o furculita boabele apoi sa le amestecam cu miere. Pastram pasta la frigider si luam din ea 2 lingurite inainte de micul dejun.
Pulpa ramasa de la fructele folosite pentru sirop, se poate usca si macina cu rasnita de cafea. De asemenea si fructele intregi se pot usca si macina in pulbere fina. Pastram pulberea in borcane si o folosim pentru ceai. O lingurita de pulbere se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze apoi se bea. Din fructele de catina putem prepara si o dulceata delicioasa!

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply