Vitamina E

Prin capacitatea sa puternic antioxidanta, vitamina E are un rol deosebit de important si complex in organismul uman. Astfel,prin functia sa antioxidanta, vitamina E protejeaza vitamina A, carotenii si acizii grasi nesaturati impotriva procesului de oxidare, prevenind astfel ateroscteroza si imbatranirea. De asemenea, vitamina E , inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac, intervine in metabolismul grasimilor, al calciului si al fosforului, ca si in sinteza proteinelor si limiteaza producerea de colesterol.
Absenta vitaminei E afecteaza functiile celulelor T deci, activitatea sistemului imunitar. Vitamina E creste atat raspunsul imun innascut, cat si pe cel dobandit. Suplimentarea cu vitamina E este deosebit de importanta in cazul varstnicilor, deoarece, la acestia, activitatea sistemului imunitar este scazuta si sunt mai vulnerabili in fata anumitor bacterii si virusuri. Vitamina E mareste puterea de aparare a organismului fata de infectii, fiind si anticancerigena.
Previne si incetineste procesul de imbatranire celulara si contribuie la regenerarea celulelor, fiind de aceea recomandata in perioada de convalescenta.
Are o influenta benefica asupra sistemului nervos si a capacitatii sexuale. Este un bun vasodilatator si diuretic, producand scaderea tensiunii arteriale. Tesuturile retin timp mai indelungat vitamina E extrasa din produse naturale spre deosebire de vitamina E obtinuta pe cale sintetica. Aceasta vitamina este un antioxidant foarte eficace, intrucat realizeaza o protectie foarte buna impotriva radicalilor liberi. O singura molecula de vitamina E reuseste sa protejeze 200 de molecule nesaturate de acizi grasi impotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. Specialistii cardiologi au constatat ca administrand vitamina E in timpul sau dupa infarctul de miocard se menajeaza muschii inimii. Accelereaza si vindecarea bolnavilor ce au suferit interventii chirurgicale pe arterele coronare. Consumul sistematic de vitamina E intareste sistemul imunitar al persoanelor de varsta inaintata, scazand astfel riscul diverselor infectii. De asemenea, amelioreaza afectiunile pulmonare, crizele bolnavilor de Parkinson (relaxand musculatura) si previne avorturile spontane. Culturistii au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina E pentru dezvoltarea masei musculare si inlaturarea mai rapida a oboselii.

Sursele naturale de vitamina E sunt:

– uleiurile vegetale din floarea soarelui, porumb, soia si masline.
– pestele, uleiul de arahide
– semintele in general si mai ales nucile, alunele de padure, migdalele dulci, fisticul, semintele de floarea soarelui
– soia, avocado,masline
– germenii de grau sunt de asemenea surse
importante.
– cerealele integrale.
– legumele verzi: sparanghelul, spanacul, ceapa.

Leave a Reply