Imunizarea organismului

Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului faţă de agenţii patogeni. Pentru că este supus în permanenţă influenţei factorilor externi trebuie să-l menţinem într-o stare cât mai bună.
In sezonul rece si nu numai organismul suport o serie intreaga de transformari, in care factori care tin de natura sau de alimentatie ,ca frigul, vantul sau limitarea consumului de fructe si legume duc la slabirea sistemului imunitar, astfel fiind predispusi virozelor respiratorii, racelii si gripei.
Pentru a lupta eficient , sistemul imunitar trebuie sa aiba suficienta energie, forta care provine in principal din substantele nutritive furnizate prin alimentatie. Organismul poate trece cu succes peste sezonul rece daca vom tine cont de cateva sfaturi pentru intarirea imunitatii.
Pe langa un dozaj corect de vitamine si minerale (pe care cel mai bine il poate recomanda medicul de familie in urma unui set de analize uzuale), suplimentele naturale din plante sunt de asemenea benefice pentru stimularea imunitatii organismului. Spirulina, vitamina A, betacarotenul, echinaceea, extractul de catina sunt doar cateva dintre suplimentele naturale ce te pot ajuta in lupta impotriva gripei si a racelii.
Pentru a lupta eficient , sistemul imunitar trebuie sa aiba suficienta energie, forta care provine in principal din substantele nutritive furnizate prin alimentatie. Organismul poate trece cu succes peste sezonul rece daca vom tine cont de cateva sfaturi pentru intarirea imunitatii.

Alimente care cresc imunitatea organismului
Alimentele bogate in vitamina C: portocale, lamai, grepfruit, mere, afine. Toate aceste alimente au un continut crescut de vitamina C, unul dintre aliatii de nadejde impotriva gripei si racelii. Merele contin in proportie de 80% fibre solubile ce ajuta la reglarea nivelului colesterolului in sange, iar afinele, pe langa rolul de crestere a imunitatii, au efect anticancerigen, previn aparitia bolilor cardiovasculare si mentin sanatatea cavitatii bucale.
Carnea de vita: contine din plin zinc, un oligoelement ce ajuta la cresterea imunitatii organismului prin rolul sau in dezvoltarea celulelor albe din sange ce are ca rol “domolirea” infectiilor din organism.
Peştele şi carnea de pui: Peştele nu trebuie să ne lipsească din alimentaţie. Consumat regulat, el ne întăreşte sistemul imunitar şi ne curăţă organismul de toxine. Carnea de pui ne oferă necesarul de proteine de origine animală ajutând la menţinerea unui sistem imunitar rezistent şi la prevenirea anemiei.
Iaurtul si laptele: contine enzime care ajuta la intarira florei intestinale. Este foarte util mai ales dupa un tratament indelungat cu antibiotice, cunoscute ca “distrugatori” ai bacteriilor folositoare din stomac.
Legume si fructe
Ceapa si usturoiul: Usturoiul este considerat un antibiotic natural, al cărui consum ne protejează de bronşite şi de traheite. La fel şi ceapa, ne face mai rezistenţi faţă de bolile respiratorii.
Nucile si migdalele: Nucile sunt un inamic de temut al infecţiilor, fapt datorat conţinutului de omega 3 şi de polifenoli. Migdalele, bogate în vitaminele E şi B, întăresc organismul şi îl apără de efectele nedorite ale stresului.

CEAIURI
Ceaiul: alege sortimente atat de ceai negru cat si de ceai verde, cu un continut ridicat de antioxidanti ce ajuta la combaterea radicalilor liberi si la cresterea imunitatii organismului.
Ceaiul verde: contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. Coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal.
Ceaiul de macese: Ceaiul de macese constituie o arma in combaterea si prevenirea racelilor tocmai prin continutul sau bogat in vitamina C naturala, care intareste imunitatea organismului, ajutandu-l sa reziste la boli.
Ceaiul de echinaceea: Echinacea actioneaza ca un stimulent pentru sistemul imunitar prin diverse metode printre care si cresterea producerii de anumite celule albe din sange si intarirea peretilor celulari astfel incat bacteriile si virusii sa nu intre atat de usor in celule.
Dovleacul: il gasesti in piete incepand cu sfarsitul lunii septembrie; este foarte bogat in vitamina C, fibre, potasiu, acizi grasi esentiali si zinc. Previne aparitia cancerului, cataractei si a bolilor cardio-vasculare.
Apicole : produsele apicole incepand cu mierea de albine , polenul , propolisul , laptisorul de matca reprezinta surse de energie, minerale si vitamine de care organismul are nevoie in lupta cu factorii de mediu cu stresul si oboseala fizica si psihica, ajutand in imunizarea si intarirea organismului.

Leave a Reply