Cartoful

Cartoful

Principalii constituenti ai cartofului sunt : apa 74,68%, hidrati de carbon 22%, protide 1,88%, lipide 0,14%, saruri minerale 1,06%.Cenusile contin mai ales saruri de potasiu, 1 kilogram de cartofi furnizand organismului circa 5g de potasiu.
Cartoful este bogat in vitamine din complexul B, dar nu trebuie neglijata nici cantitatile de vitamina C si K. Sarurile minerale ale cartofului sunt evident in functie de calitatea solului – doliu, calciu, magneziu, precum si oligoelemente : fosfor, fier, mangan, cupru, sulf.
Proprietatile cartofului:
– sanatos, hranitor, foarte digest – mai ales copt in coaja lui
– aliment energetic permis diabeticilor, obezilor si tuturor celor predispusi la ingrasare
– aliment de balast ce inlesneste functiile intestinale
– anti-ulceros
– cicatrizant
Extractul (sucul crud) este un bun diuretic, un calmant si cicatrizant al mucoaselor digestive si un eficient antispasmodic.
Indicatii de utilizare ale cartofului
– ca leguma: intretinator general al sanatatii, artritism, obezitate, diabet;
– extract crud : gastrite, ulcere gastrice si duodenale, dispepsii hepatism si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply