Tinctura de coada soricelului

Compozitie:
Ulei volatil (alcătuit din achilină, achilicină, millefină, matricină), taninuri, flavone, acid cafeic, acid clorogenic, vitamine (E si K), β-sitosterol, etc.
Actiune : antiinflamator prin actiunea azulenelor, lactonelor sescviterpenice, flavonoidelor, derivatilor de acid salicilic în sinergism cu fractiunea proteoglicanica a polizaharidelor. Antispasmodic datorita vitexinei si alcaloizilor cu efect colagog. Actiunea hemostatica este datorata în principal alcaloidului betonicina. Mai prezinta actiune vasoconstrictoare, descongestionanta, astringenta si cictrizanta datorata în principal azulenelor din uleiul volatil.
Indicatii : adjuvant în inflamatii gastro-intestinale si genitale, usurarea activitatii digestive, hemoroizi, menstre neregulate si dureroase, colici biliare.
Administrare:
INTERN:
Se ia, de regulă, câte o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
EXTERN:
-în erupţii cutanate se fac badijonări cu tinctură;
-în arsuri uşoare, prurit vulvar şi răni superficiale se fac badijonări cu soluţie diluată, obţinută prin adăugarea unei linguriţe de tinctură la 100ml de apă (jumătate de pahar);
-în cazul înţepăturilor de insecte se aplică local comprese cu tinctură.

Contraindicatii
Sarcină, alăptare, alergie la coada şoricelului.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply