Nucile

Fructe oleaginoase deosebit de nutritive si vitalizante, foarte indicate în perioada rece a anului. Sunt bogate în minerale ca sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc si iod. Miezul nucilor conţine apa (3-5%), grasimi (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulelor (de natura celor din lapte si oua), saruri minerale (nuca este fructul cel mai bogat în cupru si zinc), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, E, F, P, B5, vitamina PP si caroten. Valoarea energetica a miezului de nuca este de 560-857 (în medie 700) kcal la 100 g miezul deţine 26-60% din greutatea nucii. Nucile ar trebui sa conţina minimum 45% miez. Au valoarea calorica 630 la 100 g.
Sunt bogate in fibre dietetice (componente care se elimina nedigerate si sustin o digestie sanatoasa prin evitarea constipatiei), grasimi nesaturate (care ajuta la absorbtia vitaminelor A,D,E), acid folic (contribuie la formarea de celule sanatoase).

Pe lînga faptul ca sunt foarte hranitoare, nucile au si valoare terapeutica bine definita. Le sunt recunoscute atît proprietati laxative cît si antidiareice, virtuti antitoxice la nivelul pielii si al circulatiei limfatice si, de asemenea, o actiune vermifuga, în special asupra teniei.

Cura cu nuci este indicata ca adjuvant în tulburarile de stomac si intestine: ulcere, dispepsii, iritatii, pirozis, diaree, constipatie. Unii le reproseaza ca provoaca afte si inflamatii bucale, iritatii ale mucoasei anale si inducerea de crize hepatice. Aceste neajunsuri pot fi evitate daca dupa consum clatiti gura cu un decoct de salvie sau luati o lingurita de miere de albine, pe care o “plimbati” prin gura pentru a calma iritatia, apoi clatiti gura cu apa calda. Sfarîmate la mixer sau facute pudra, nu provoaca iritatie. În cura, doza maxima, echivalenta cu un fel de mîncare satios, nu trebuie sa depaseasca 100 g pe zi, timp de o luna, sau 100 g o data la doua zile, timp de doua luni. Se mesteca îndelung.

Datorita continutului bogat în cupru, nucile sunt indicate în dieta persoanelor cu anemie, a persoanelor cu reumatism si artroze, în stari precanceroase si tuberculoza, în special tuberculoza osoasa si, de asemenea, la bolnavii de sifilis si blenoragie.

Constituie un excelent adjuvant în scrofuloza pentru ca favorizeaza drenajul limfei si al pielii. Aceasta calitate o recomanda în tratamentul adenitelor supurate, în eczeme si impetigo.

Continutul bogat în zinc o recomanda ca tratament adjuvant în astenie, întîrzieri de crestere, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni ale pielii, psoriazis si impotenta.

Este importanta ca adjuvant în caz de disfunctii endocrine, tulburari ale hipofizei si insuficienta suprarenala, tulburari de ciclu menstrual si tulburari de menopauza.

Nucile contin tanin – de aceea au un efect astringent, folositor în tratamentul diareei. La persoanele constipate, pentru eliminarea materiilor fecale, nucile trebuie tinute în apa cîteva ore, apoi uscate si mîncate.

Pentru cei surmenati si slabiti (astenici) se recomanda urmatoarea reteta energizanta: un pumn de nuci taiate marunt, amestecate cu o lingura de miere se mesteca îndelung, dupa care se bea un pahar de suc de fructe.

Pentru diabetici, nucile reprezinta un aliment pretios datorita continutului lor sarac în glucide.

Nucile nu provoaca tulburari si dificultati de digestie daca sunt corect asociate. Compozitia meniurilor în care sunt incluse le fac indigeste. Datorita continutului lor bogat în grasimi, felurile de mîncare asociate trebuie sa fie usoare. Ele nu vor fi incluse într-o cina copioasa sau la prînz dupa un mic dejun foarte bogat. Se combina bine cu cruditati, verdeturi, fructe acide si nu trebuie asociate cu carnea, fainoasele, amidonul, produse de patiserie si dulciuri. Prin calitatile si continutul lor, nucile pot înlocui carnea, constituind un aliment de baza în hrana vegetarienilor.

Leave a Reply