Galbenele

Galbenele

Galbenelele sunt plante medicinale cunoscute din vechime (sec XII), fiind cultivate si in scopuri ornamentale.
Acestea contin substante minerale 10%, ulei volatil 0,2%, soponozida triterpenica, acid glicuronic, glucoza si galactoza.
Galbenelele sunt plante anuale sau bienale cu radacina pivotanta lunga de cca. 20 cm si grosa pana la 1 cm.
Tulpina este erecta, inalta de 40-80 cm, cu 5-25 de ramificatii, foliata pana la inflorectente, pubescenta.
Frunzele sunt alterne, sesile, intregi, pubescente sau glabere.
Inflorescentele sunt antodii terminale (20-50 pe o tufa) formate din flori lingulae periferice, de culoare portocalie si din flori centrale sterile, tubuloase, galbene- portocalii.
Fructele sunt achene. Greutatea a 1000 seminte este de 8-15 g, iar intr-un gram intra cca 100-150 seminte. Planta prezinta un miros balsamic puternic.
Galbenelele(Calendula officinalis )-pot fi utilizate intern si extern in multe afectiuni.Galbenelele au actiune antispastica, colagoga, laxativa, diaforetica, antivirala si intern se folosesc in ulcerul gastroduodenal , crampe stomacale, boli hepatice, dischinezii biliare, colita de fermentatie si de putrefactie, diaree, dismenoree, menopauza, colecistita, hemoroizi, proctite, febra, dureri de cap, previne voma recurenta.
Extern se foloseste in degeraturi, arsuri, ulcere varicoase, flebite, varice, rani care se vindeca greu, eczema, julituri, zgarieturi, entorse, contuzii, intinderi musculare, leucoree, candidoza si trichomoniaza vaginala, acnee,iritatia de scutec,afte bucale,pentru a ameliora efectele radioterapiei, zona zoster, impetigo, sub forma de unguent, ulei, tincturi, lotiune, pentru ca are un efect antiseptic, bactericid, cicatrizant si antiiflamator. Se foloseste si in afectiuni produse de fungi-candida, piciorul de atlet, micoze interdigitale. Sucul obtinut prin zdrobirea tulpinii poate fi folosita in tratamentul bataturilor si negilor, dar si a intepaturilor de albina sau viespe.

Florile de galbenele contin flavonoide(care actioneaza in organism ca antioxidanti) responsabile in cea mai mare parte de efectul antiinflamator; mai contin carotenoide ca flavoxantina, auroxantina-responsabile de culoarea galbena a florilor, acizi fenolici, triterpene,principii amare.In frunze si tulpina se gasesc alte carotenoide cum ar fi luteina, in proportie de 80 %,zeaxantina(5%),beta carotene.Extractele de planta sunt folosite in cosmetica datorita continutului in saponine, rezine, ulei essential. Petalele florilor se pot adauga in salate pentru culoare. In trecut florile se utilizau pentru a colora tesaturile, alimentele, cosmeticele.

Leave a Reply