Hipertensiunea arteriala

Reprezinta cresterea exagerata a presiunii sangelui in patul arterial.
Tensiuni normale: 140 mm Hg cu 80 mm Hg si 160 mm Hg cu 95 mm Hg pentru persoanele varstnice. H.T.A. se caracterizeaza printr-o hiperactivitate cardiovasculara, avand urmatoarele simptome: transpiratii abundente, palpitatii, tahicardii, puseuri tensionale ridicate, dureri de cap, ameteli, oboseala, iritabilitate, insomnii, vajaieli in urechi, intepaturi in dreptul inimii, tulburari de vedere,
amorteli in maini.
Pot aparea urmatoarele urmari: slabirea memoriei, tulburari de vorbire, surditate, senzatie de deget mort, dereglari ale digestiei, accidente vasculare cerebrale, hemoragii ale fundului
de ochi.
Cauze:
bolile renale si cardiace, afectiunile endocrine (datorate in special tiroidei, suprarenalelor si hipofizei), afectiunile cerebrale. O data cu vindecarea bolii cauzatoare, se normalizeaza si
tensiunea.
Alimente interzise: zahar, dulciuri, paste fainoase, paine alba, prajituri, sare, carne, mezeluri, afumaturi, branzeturi (grase, sarate si fermentate), oua (maximum doua/saptamana).
Remedii alimentare: usturoi, ceapa, praz, salata, urzica, hrean, leustean, sfecla rosie, cirese, coacaze, lamai, visine, struguri.
De asemenea, se va tine cont de urmatoarele recomandari:
lichidele se vor ingera fractionat, fara masticatie; se va renunta total la tutun si bauturi alcoolice; sarea se va reduce din alimentatie, in raport cu gradul bolii.

Somn – minimum 8 ore noaptea si 1-2 ore dupa-amiaza. Multa miscare in aer liber. Se vor evita solicitarile nervoase (familia va crea bolnavului o ambianta placuta).
TRATAMENT PE BAZA DE PLANTE MEDICINALE:
Talpa-gastii (tinctura) – 20 picaturi de 3 ori/zi; Rozmarin (tinctura) – 30 picaturi de 3 ori/zi; Tei (tinctura) – 20 picaturi, seara; Coacaz negru (frunze) – infuzie din 5 g la 250 ml apa (se consuma cate o doza dimineata si una la pranz); Paducel (tinctura) – 20 picaturi de 3 ori/zi (3 saptamani pe luna);
Traista-ciobanului – infuzie din 5 g la 250 ml apa, dimineata, sau decoct din 2 g la 250 ml apa, fiert 5 minute (cate 3 linguri/zi); Usturoi (tinctura) – 20 picaturi de 2 ori/zi (10 zile pe luna).