Anghinare

Anghinare

Plantă de cultura de la care se recoltează în scop medicinal frunzele.
Compoziţie chimică.
Frunzele de Anghinare conţin până la 2% acizi fenolici, în special acid 3-cafeonylquinic, cinarinâ şi acid cafeic, sesquiterpene lactonice amare dintre care 47-83% cyanopicrină, cca 1% flavonoide ca de exemplu glicozide ale hiteolinei –7-beta-rutinozid denumit şi scolymozid, lutcolină, fitostcroli, zaharuri, insulină, enzime, ulei esenţial, săruri minerale.
Farmacologie
Frunzele de Anghinare au proprietaţi hepatoprotectoare şi stimulente ale funcţiei hepatice. In acelaşi titmp, au şi acţiune colerelică (cresterea debitului de bilă secretată). Se raportează şi acţiune diuretică şi antisclerotică, de scădere a colesterolului şi de scadere a lipidelor. Studiile clinice au confirmat şi acţiunea carminativă şi antiemetică.
Extractele fluide şi tinclurile si chiar infuziile din frunze sunt mai eficiente decât pulberile încapsulate, deoarece vin în contact cu papilele gustative care transmit informaţia înainte de a ajunge în intestin.
Recomandări
In disfuncţii hepatobiliare, în special în insuficienţa biliara, în colecistite subacute şi cronice, în angiocolite (inflamaţii alc câilor biliare), numai în ob-stmcţii parţiale ale hepatocblcdocului, în hepatitele subacute, cronice, şi în preciroză. Indicat şi ca diuretic şi în hipercolesterolemii.
Mod de preparare şi administrare
Infuzie, dintr-o linguriţă frunze la o cană cu apâ, se beau 2 căni pe zi. După două sâptâmâni, cantitatea de frunze se poate mări la 2 linguriţe.
Se poatc utiliza şi Anghirol soluţie (10-30 picături pe zi) sau Anghirol drajeuri (2-3 drajeuri pe zi), extract standardizat.
Contraindicaţii
în obstrucţia biliară, insuficienţa hepatocelulară gravâ. în cazul litiazei biliare este necesară consultarea medicului înainte de utilizare.
<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply