Tinctura de sunatoare

Tinctura de sunatoare

Principii active: Ulei volatil, beta caroten, flavonozidul hiperozid, hipericină – o substanţă colorată în roşu, rezine, vitamine (A, C, K, P, PP), săruri minerale.
Utilizare
Intern: Stari depresiv-anxioase, distonie neuro-vegetativa, iritabilitate, dischinezie biliara, hepatita cronica, colecistite, enterocolite, gastro-duodenite, gastrita hiperacida, ulcer gastric.
Extern: Amigdalite, gingivite, abcese dentare, plagi, arsuri, eczeme, zona zoster, nevralgii, dureri reumatice, hemoroizi.
Actiuni
Antidepresiva, antiinflamatorie, coleretic-colagoga, hepatoprotectoare, antispastica, diuretica, antiseptica, Antivirala, astringenta, cicatrizant-reepitelizanta, antibiotica, antidiareica.

Mod de preparare
Doi pumni de flori se pun intr-o sticla, dupa care se acopera cu rachiu. Se lasa trei saptamani la soare. Se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa.
Ce boli vindeca: boli de nervi, inflamatii ale nervilor, nevroze, insomnii, slabiciuni provocate de nervi, hepatita, inflamatii ale colecistului (colecistita).

Mod de administrare

Intern
Hepatită virală A, B şi C, hepatită cronică evolutivă, ciroză hepatică, dispepsie, icter, dischinezie biliară, litiază biliară, inflamaţia vezicii biliare: 3-4 linguriţe pe zi. Fiecare linguriţă se ia dizolvată în minim 100 ml (jumătate de pahar) de apă.
Se combină excelent cu tinctura de anghinare şi cu cea de pufuliţă- spasme gastrice, ulcer gastric, gastrită hiper-acidă: o linguriţă de tinctură cu 15-20 de minute înainte de fiecare masă.
Se combină foarte bine cu tinctura de tei şi tătăneasă, în proporţii egale. Eficienţa cea mai mare o are în ulcerul şi gastrita care apar pe fond de stres, nervozitate- depresie simptomatică şi reactivă, insomnie, enurezis, pavor nosturn, sindrom psiho-vegetativ: se ia 1 linguriţă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Colecistită: se ia 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Combinaţia cu tinctură de anghinare şi de muşeţel dă rezultate excepţionale.
Extern
Mâncărimi pe piele, răni de gravitate mică-medie: se aplică tinctură nediluată din abundenţă, cu ajutorul unui tampon de vată- arsuri, răni, erupţii tegumentare însoţite de usturime şi mâncărime puternică: se pun 3 linguriţe de tinctură pe o farfurioară curată şi se lasă la evaporat la temperatura camerei vreme de 1-3 ore, când se formează o pastă de culoare brun gălbuie, cu conţinut foarte redus de alcool. Această pastă se aplică pe zonele afectate. Este indicată şi în infecţiile genitale cu usturime şi prurit intens.

Precautii
In sarcina si perioada de alaptare. In starile depresive, dozele si durata administrarii recomandate vor fi respectate cu strictete, iar pe durata administrarii se va evita expunerea prelungita la soare. La aparitia unor efecte nedorite se intrerupe administrarea produsului si se recomanda consultarea medicului sau a farmacistului.

Contraindicatii
Nu au fost semnalate pana acum la dozele si ritmul de administrare recomandate.

Leave a Reply