Sucul de varza

Suc de varza

Varza contine 91,7% apa si proteine, lipide, glucide, vitaminele: A, B1, B2, C, PP, K. Contine minerale: sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, sulf.
Varza are efecte: anticanceroase, antidiareice, analgezice, antianemice, antihemoragice, antiinflamatoare, antiseptice si este: cicatrizanta, depurativa, decongestionanta, diuretica, emolienta, golactogena, hipoglicemianta, laxativa, remineralizanta si vitamizanta.
Cura este recomandata in anemie, ascita, edeme, demineralizare, gripa, afectiuni respiratorii, gastrice, intestinale, litiaza urinara, diabet, rahitism, scorbut, insuficienta cardiaca, nervozitate, stari depresive, imbatranire.
Sucul de varza, obtinut cu ajutorul storcatorului de fructe, a prezentat rezultate bune si in pirozis (durere asemanatoare unei arsuri, care urca din stomac in esofag, terminandu-se cu o regurgitare de lichid acid in gura). Aceasta bautura este indicata in locul bicarbonatului de sodiu in combaterea senzatiilor de voma, a catarului intestinal (inflamatia mucoasei intestinale) si in disfunctiile hepatobiliare. In plus, medicii specialisti le recomanda sucul de varza alba si copiilor, deoarece are actiune impotriva oxiurilor si limbricilor.
In cazul ulcerului gastric se iau trei pahare de suc pe zi, intre mese. In digestii anevoioase se iau 2-3 linguri de suc pe zi. Sucul de varza poate fi asociat cu suc de morcovi in parti egale. El poate fi folosit in ciroza, colita, edeme, etc. Varza poate fi consumata si in salate de cruditati (300-400 g pe zi).
Pentru bronsite, laringite, astm se face un decoct cu 60 g varza taiata marunt si 500 ml apa. Se fierbe o ora, se adauga 70g miere. Se consuma 2-3 pahare pe zi. Pentru inflamatiile din gura si gat se face gargara cu suc de varza amestecat cu miere.
Extern se foloseste pentru calmarea durerilor musculare, a nevralgiilor reumatismale (lumbago, sciatica) sau gutoase, contuzii sau entorse. Se mai foloseste ca cicatrizant pentru plagi, in ulcere varicoase, degeraturi, arsuri, flegmoane, panaritiu, furuncule, abcese.
Se pun cataplasme cu frunze de varza strivite cu o sticla (inaintea strivirii se inlatura nervura principala), aplicate direct pe piele si fixate cu pansament. Se schimba de doua ori pe zi. Pentru varice, flebita sau arterita se pun cataplasme cu doua, trei straturi de fruze de varza proaspata peste care se aplica un pansament.
Pentru ochi inrositi si inlacrimati se pun seara la culcare cateva picaturi de suc de varza in ochi. In cosmetica sucul de varza se utilizeaza pentru revitalizarea tesuturilor si contra acneei. Se fac lotionari cu suc de varza proaspata. Pentru crapaturi ale pielii se pun cataplasme cu frunze de varza strivite si unse cu ulei de masline.

Leave a Reply