Masa de dimineata

Obiceiul de a lua masa de dimineaţă este unul din cele mai sănătoase obiceiuri pe care le puteţi avea. Un mic dejun complet şi consistent va fi o sursă de vitalitate şi bună dispoziţie în fiecare dimineaţă. De aceea chiar dacă aveţi puţin timp sau ţineţi o dietă strictă, e bine să nu-l neglijaţi. Alimentele consumate dimineaţa oferă energie după perioada de repaus din timpul nopţii. Micul dejun nu poate fi suplinit de nici o altă masă pentru că oferă fibrele, vitaminele şi mineralele de care organismul tău are atâta nevoie. În plus, micul dejun reduce foamea de mai târziu, evitând ca senzaţia să fie calmată cu gustări dese. Lipsa micului dejun poate avea multe efecte negative asupra sănătăţii: memorie slabă, dificultăţi în logică, creativitate redusă, iritabilitate, anxietate şi stres determinat de senzaţia de foame.
Beneficiile cerealelor integrale
Un mic dejun alcătuit din cereale este o modalitate ideală şi sănătoasă de a-ţi începe ziua. Le puteţi prepara cum doriţi, cu lapte, iaurt sau fructe.
Cerealele sunt o sursă de energie şi vitalitate, datorită vitaminelor şi mineralelor pe care le conţin. De asemenea, fiind bogate în fibre ajută la scăderea colesterolului. Cerealele sunt recunoscute ca având un rol important în prevenirea stărilor de oboseală, bolilor de inimă, obezităţii, diabetului, problemelor intestinale şi chiar a diferitelor tipuri de cancer.
Cerealele sunt un prieten bun al copiilor.
Pentru copii este esenţial să servească cereale la micul dejun pentru că le oferă toată energia şi substanţele nutritive necesare atât în păstrarea sănătăţii dar şi în procesul de creştere. Un bol plin cu cereale în fiecare dimineaţă îi va ajuta pe copii să se concentreze la şcoală şi le va da putere să înveţe şi să se joace. Şi pentru că au şi un gust bun, nici un copil nu va mai face mofturi în faţa farfuriei.

Micul dejun este masa cea mai importanta a zilei. Dimineata, la prima ora, corpul tau are un nivel redus de energie, iar micul dejun acopera acest gol, astfel incat sa fii in forma pentru activitatile zilnice, care te asteapta. Daca sari peste micul dejun, spre dupa-amiaza vei simti nevoia sa gusti ceva si ai toate sansele sa optezi pentru gustari mai putin sanatoase, mai ales daca esti la serviciu.

Nu orice mic dejun este sanatos. Recomandarea nutritionistilor este sa servesti in mod special mancaruri bogate in carbohidrati si proteine. Iar cerealele sunt, din acest punct de vedere, prima optiune: sunt o sursa de energie care iti vor stimula metabolismul si, in plus, au un continut scazut de grasimi.

Cerealele sunt potrivite pentru toate gusturile, intrucat sunt pe baza de grau, de ovaz, de orez, de porumb, orz. Unele contin ingrediente suplimenatre, cum ar fi nucile sau fructele uscate. Majoritatea sunt fortifiate cu o varietate de vitamine, ca acidul folic, vitamina C, cu minerale ca fierul si zincul.

Mai mult decat atat, cerealele sunt cea mai importanta sursa de carbohidrati si, alaturi de cartofi, sunt elementul de baza intr-o dieta sanatoasa. Cerealele de la micul dejun, precum si alte produse ce au la baza cereale cum este painea – ar trebui sa reprezinte o treime din dieta zilnica.

Datorita continutului de fibra, cerealele ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si aduc un aport esential de minerale, vitamine si antioxidanti.

Micul dejun pe baza de cereale sunt recomandate in dieta controlata, pentru ca te ajuta sa inlaturi senzatia de foame pentru mai mult timp, reducand pofta pentru diverse gustari. In plus, pentru a evita grasimile, cerealele pot fi servite cu lapte cu un continut redus de grasimi sau cu iaurt. Mai mult, organismul isi primeste astfel portia de proteine, calciu si vitamina B. Calciul este esential in mentinerea unei structuri osoase sanatoase, iar servirea unui castronel de lapte cu cereale iti asigura jumatate din necesarul de calciu zilnic.

Cercetarile au aratat ca cerealele de dimineata sunt o sursa importanta pentru asigurarea vitaminelor si mineralelor necesare copiilor. In plus, acestia se concentreaza mai usor in activitatile zilnice sau la scoala. Un studiu realizat pe un grup de 4000 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 18 ani arata ca cerealele de dimineata au contribuit cu un procent de 22% din necesarul zilnic de vitamina A, 10% – vitamina C, 27% – fier si 30% – acid folic.

Copiii, femeile si chiar si barbatii ar trebuie sa se gandeasca serios la micul dejun. Nici o scuza nu este perfect justificata cand te gandesti sa sari peste micul dejun.

Leave a Reply