CEAI DE CIUBOTICA CUCULUI

Ciubotica-cucului este o planta mica, de aproximativ 10-30 cm inaltime. Acesta creste in poieni si luminisuri, fanete, dar si in regiunile muntoase. In pamant are un rizom foarte mic, din care cresc radacinute scurte si grosute. Rizomul se termina intr-un boboc care infloreste in timpul sezonului de primavara. Ciubotica-cucului infloreste in luna mai, iar florile au o culoare galben-aurie si raspandesc un miros foarte placut. De la aceasta planta sunt folosite: rizomul, radacinile, florile si uneori frunzele.
Ciobotica-cucului poate fi folosita in stare proaspata sau uscata. Florile si frunzele sunt bogate in vitamina C si beta-caroten, potasiu, calciu, sodiu si salicilati, care ajuta la intarirea sistemului imunitar, prin proprietatile sale antioxidante, si scad nivelul colesterolului. De asemenea, planta contine saponoizi care au efecte expectorante si emetic (vomitiv). Radacina si tulpina contin Saccharum, amidine si tanoids. Planta este de asemenea un diuretic natural si sedativ, cu efect antispastic, sudorific, calmant, cicatrizant, hemostatic, fluidificator al secretiilor bronhice, emolient.
Procedeu de uscare a plantei
Rizomii impreuna cu radacinile se intind la soare sau se pot usca artificial la temperaturi de 40-50 grade C. Din 3-4 radacini proaspete se obtine aproximativ 1 kg de produs uscat. Florile se usuca in straturi subtiri pe cale naturala sau artificiala la o temperatura de 35-40 grade C. Din 6-7 kg flori proaspete se obtine aproximativ 1 kg produs uscat. In cazul recoltarii frunzelor, ele se usuca imediat dupa culegere la o temperatura de 100 grade C pentru conservarea vitaminei C, principiul lor activ de baza.
Planta se administreaza sub forma de infuzie (in cazul florilor), decoct (in cazul radacinii – ce trebuie maruntita in prealabil) sau praf (din frunzele bogate in vitamina C). Extern se foloseste sub forma de cataplasme calde ce se aplica pe locurile dureroase, avand actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica. De asemenea, ciubotica-cucului este folosita in bronsita, pneumonie, afectiuni renale si ale vezicii urinare, disfunctii gastrointestinale.
Ceai (infuzie) de ciubotica-cucului: se obtine dintr-o lingurita cu flori si tulpini de ciubotica cucului, la o cana cu 250 ml apa clocotita); se lasa 1 minut, se strecoara si se administreaza cel mult doua cani pe zi.
Ceai (pentru insomnie): se obtine din amestecul descris anterior (amestec ceai sau infuzie), si se administreaza o cana inainte de culcare.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply