Vitamina B1

Tiamina este supranumita si „vitamina bunei dispozitii” pentru ca este indispensabila bunei fucntionari a sistemului nervos, avand efecte tonice. Ea intra in structura unor elemente neuronale, in structura acizilor nucleici si a nucleotidelor inca de la riboza, fiind utila astfel majoritatii celulelor coprului.
Pentru ca glucoza este „principala sursa de energie a creierului”, iar vitamina B1 intervine in metabolismul glucidelor, are rol in stimularea starii de bine, a optimismului, combatand depresia, anxietatea, oboseala si alte tulburari neuropsihice.

Imbunatateste in mod considerabil functia musculara si controlul nervos al muschilor, de aceea in carenta se instaleaza paresteziile sau chiar parezele.
Are rol in activarea siformarea unui mare numar de enzime in corp, prin esterificarea cu acid fosforic, rezultand tiamin-pirofosfatul.
Imbunatateste excitabilitatea nervoasa si scade febra musculara, prevenind aparitia acesteia in exercitiile fizice intense.

Vitamina B1 face parte din complexul de vitamine B. Se prezinta sub forma unei pudre transparente, albicioase, hidrosolubile. Vitamina B1 reactioneaza la lumina, caldura, umiditate, dar nu rezista la alcalinitate sau oxidanti.
Surse
Vitamina B1 este indispensabila pentru functionarea tuturor celulelor organismului, mai ales a celulelor nervoase. Cele mai bogate surse se afla in: drojdie (o lingura – 0,34mg), germeni de grau (1/4 pahar – 0,47 mg), ficat de vita (850 g – 0,23 mg), graham (o felie – 0,06 mg), alune americane (1/2 pahar – 0,13 mg), sunca (850 g – 0,40 mg).
Vitamina B1 se gaseste in stare naturala in mai multe alimente precum cerealele integrale, drojdia de bere, legumele, carnea (mai ales cea de porc si organele), pestele, galbenusul de ou, laptele; de asemenea, in paine si pastele fainoase din faina integrala.
Roluri si caracteristici; vitamina B1 intervine in metabolismul celulelor; participa la producerea energiei necesara functionarii generale a organismului si la pastrarea unei temperaturi corporale adecvate; amelioreaza digestia; ajuta organismul sa contracareze efectele toxice ale alcoolului.
Lipsa de vitamina B1 apare atunci cand:
– Sunt consumate in exces glucide rafinate: zaharuri, bomboane, dulciuri din comert, prajituri, ciocolata etc.
– In cazul tratamentelor cu antibiotice;
– Consumul de cafea, alcool, ciocolata (cafeina) in exces;
– In stres fizic si psihic;
– In alimentatia insuficient variata, cand produsele care contin vitamina B1 lipsesc din nutritia zilnica;
– La sugar cand mama prezinta carenta;
– In diabetul necontrolat etc.

Leave a Reply