Valeriana

Valeriana

Compusi chimici principali:
Ulei esential bogat in alcaloizi, esteri de acid organic, acid valerianic si isovalerianic, tanina si sucuri amare.
Parti folosite: radacina
Foarte raspandita in Europa, valeriana prefera solurile proaspete si umede si nu creste la altitudini mai mari de 1000 de metri.
Inmultirea sa este realizata prin raspandirea semintelor primavara sau prin diviziunea tufelor toamna.
Recolta se realizeaza toamna, radacinile sunt spalate, taiate, puse la uscat in locuri calduroase. Uscarea, care este destul de lunga, este insotita de un miros puternic si specific. Pentru a evita parfumarea casei voastre, conservati-le dupa uscare in recipiente ermetice.
Radacina de valeriana contine un ulei esential a carui actiune sedativa este foarte apreciat. Se foloseste cu succes valeriana in cazuri de tulburari de somn, anxietate si angoasa, fara sa existe dependenta sau somnolenta in timpul zilei.
Adaugata unui tratament clasic, ea imbunatateste viata zilnica a epilepticilor, contribuind la prevenirea crizelor, fiind anticonvulsiva si anriepileptica.
In curele de dezintoxicare tabacica, ea evita enervarea si angoasele datorate sevrajului si da un gust dezagreabil tigarii. De altfel ea intra in programele de fitoterapie impotriva fumatului.
Indicatii:
Insomnie, dezintoxicare tabacica, anxietate, angoasa, un complement la tratamentul clasic al epilepticilor.
Mod de folosire
Intern: pentru agitatiile nervoase, anxietate, tulburari ale somnului
Radacina uscata: infuzati 2-3 g, timp de 5-10 minute in 150 ml de apa fiarta; impotriva anxietatii luati de 1-5 ori pe zi; impotriva tulburarilor de somn, o ceasca cu 30-60 minute inainte de somn.
Tinctura 1:5 : impotriva anxietatii, 1-3 ml de 1-5 ori pe zi; impotriva tulburarilor de somn, 4-6 ml cu 30-60 minute inainte de culcare.
Extract standardizat: impotriva anxietatii, 250-400 mg de 3 ori pe zi; impotriva tulburarilor de somn, 400-600 mg cu 30-60 de minute inainte de culcare.
Anumiti specialisti sustin ca uneori e bine ca tratamentul sa fie facut timp de 2-4 saptamani pentru a simti din plin binefacerile plantei, mai ales in caz de insomnie cronica.
Extern:
Baie calmanta: infuzati 100 g de radacini uscate in 2 litri de apa firta si adaugati in apa fierbinte.

Leave a Reply