CEAI DE SOC

Ceai de soc

Consumul de soc duce la scaderea edemelor, detoxifica organismul si previne aparitia infectiilor urinare prin mentinerea unei mictiuni adecvate datorita efectului diuretic.
Ceaiul de soc este un bun laxativ, asigurand un tranzit intestinal optim astfel incat toxinele intestinale sa nu se acumuleaze in organism. Planta de soc inhiba apetitul alimentar astfel incat, treptat, senzatia de foame sau poftele dispar.

Chiar si in cazul in care suferi de o raceala, gripa sau chiar bronsita ceaiul de soc iti poate veni in ajutor deoarece are un efect calmant asupra tusei si a afectiunilor aparatului respirator.
Pentru prospetele mamici care alapteaza este important de stiut ca ceaiul de soc mareste cantitatea de lapte, fara a prezenta efecte secundare.
Ceaiul de soc are in compozitie sambunigrosida (glicozid), nitrat de potasiu, caroten, acid malic, acid citric si acid tanic, iar scoarta de soccontine tanin, rezina si acid valerianic.
Pentru a scapa de kilogramele in plus este bine ca un regim de slabire sa inceapa cu o cura de ceai de soc, care are urmatoarele efecte benefice: provoaca transpiratie abundenta, ajuta la scaderea in greutate, elimina toxinele din organism, are efect laxativ.

Sudorifică (provoacă transpiraţie transpiraţie abundentă) ajutând la scăderea temperaturii. Florile de soc au de asemenea proprietăţi diuretice, laxative şi galactogoge. Sub formă de extract slab alcoolic au proprietăţi antinevralgice. Extern, ca antiseptic.

Utilizare:

În gripă, în răceală, bronşită, contra tusei şi în general în afecţiunile aparatului respirator. Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi şi de vezică. Ceaiul de flori de soc măreşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează. Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca medicament natural (ceaiul) în obezitate. Pentru aceleaşi motive se recomandă în constipaţiile de natură nervoasă.

Extern, sub formă de băi sau cataplasme, este indicate în furunculoue, abcese, arsuri, flictene, având proprietatea de a fluidifica puroiul de a calma durerile, făcând să dea înapoi umflatura. Sub formă de băi fierbinti se utilizează contra reumatismului.

Prepararea:

Sub formă de infuzie 5-8 % din care se beau 3 ceşti de ceai pe zi. Sau intern: infuzie 2 linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită, se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi.

Ca laxativ: infuzie: 1-2 linguriţe la 200 ml apă clocotită; se ia seara la culcare. Extern, infuzie: cantitatea de flori se dublează; se întrebuinţează sub formă de băi sau cataplasme în furuncule, abcese, arsuri şi umflături.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply