Marul

Parti folosite
Miezul, coaja marului.
Componeta constituentilor

In cenusi: potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin.

In pielita si in cotor: acid galotanic. Esenta lui contine: eteruri amilice; acizi – formic, acetic, caproic, acetaldehida, geraniol.

Vitamine: daca este slab continutul marului in vitamina A, in schimb, el contine vitamina B1 (10-100 mg pentru 100 g), vitamina B ori riboflavina (0,05 mg la 100 g), vitamina PP in partile exterioare ale fructului (0,5 mg la 100 g), coaja merelor contine, mai mult decit dublul miezului, acidul pantotenic (0,06 mg la 100 g), in sfirsit, vitamina C – un mar da 10 mg de vitamina C (L. Binet).
Valoarea calorica marcanta: 128 de calorii la 100 g.
Calitatea si proportiile constituentilor lui confera marului importante proprietati terapeutice.
Ce calitati terapeutice are

– Tonic muscular si al sistemului nervos (unul dintre cele mai bune fructe)
– Diuretic uricolitic
– Antireumatismal
– Hipocolesterolemiant (prin pectina lui, dupa L. Binet)
– Racoritor
– Digestiv, stomahic, ocrotitor gastric
– Antiseptic intestinal (favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide)
– Stimulent si decongestiv hepatic
– Laxativ
– Depurativ sanguin
– Reintineritor al tesuturilor
In ce afectiuni se foloseste
– Astenie fizica si intelectuala (indicat deci sportivilor)
– Surmenaj, convalescenta, sarcina
– Anemie, demineralizare
– Reumatisme, guta
– Artritism
– Litiaza urinara urica
– Sedentarism, obezitate, pletora, prevenirea aterosclerozei, prevenirea infarctului
– Hepatism
– Diaree si de asemenea constipatie, infectii intestinale (colibaciloza)
– Herpes
– Stari febrile
– Ulcer gastric, gastrita
– Afectiuni bronhice
– Insomnii, nervozitate, cefalee
– Permis diabeticilor
Cum se foloseste terapeutic
Uz intern:
Fructul crud, cu coaja cu tot, aceasta fiind foarte bogata in principii diverse… (atentie la pesticide).
Ca depurativ – un mar in fiecare dimineata; ca laxativ – un mar in fiecare seara
Fruct si compot: ca sa facem un bun compot de mere, adaugam, la inceputul fierberii, sucul unei jumatati de lamii, iar la sfirsit o bucatica de unt cit o nuca
Fruct dat prin razatoare, contra diareelor la copii (Maro): 500 g pina la 1,5 kg pe zi, in cinci mese. Contra setei: ceai usor indulcit. Contra enterocolitei si a durerilor care insotesc iesirea dintilor: o cura de doua zile, in cantitati adaptate virstei. Acest mod de utilizare este indicat contra dizenteriilor, dispepsiilor si a colitelor mucoase. Face parte si din regimul ulcerosilor gastrici.
Dieta cu mere crude: in caz de gripa indelungata, 500 g pina la 1 kg de mere crude rase, ca singura hrana in timp de doua sau trei zile
Infuzie de mere: doua sau trei mere necuratate de coaja, taiate in felioare rotunde, pentru un litru de apa. Se fierbe un sfert de ora. Se bea dupa pofta. Putem sa-i adaugam citeva bucati de radacina de reglisa (lemn-dulce) (bronsita, reumatisme, afectiuni intestinale)
Infuzie de pudra de pielita: o lingura de supa la o cana de apa clocotita. Lasam sa se patrunda bine 15 minute. Patru-sase cesti pe zi (oligurie, reumatisme, guta).

Leave a Reply