Menta si efectele benefice

Menta este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale si cele mai folosite in medicina naturista si care intra in compozitia multor preparate atat medicinale cat si alimentare, datorita aromei dar si a beneficiilor pe care le aduce pentru sanatate prin consumul acesteia. Are foarte multe proprietati sedative, dezinfectante si cicatrizante si poate fi folosita în cea mai mare parte in problemele tubului digestiv, in probleme respiratorii, de ficat, ale vezicii biliare, circulatiei.

Exista in principal cateva afectiuni pe care menta si compusii din menta le pot ameliora sai chiar vindeca in mai multe forme

– Menta echilibreaza nivelul ph-ului pielii, fapt ce inhiba producerea excesiva de uleiuri la nivelul pielii. Datorita proprietatilor astringente, antiseptice si antiinflamatorii, menta diminueaza aspectul de acnee, puncte negre, roseata si iritatii de la nivelul pielii. Se amesteca 2 picaturi de ulei de menta in compozitia folosita la curatarea fetei si spalarea fetei.
– Uleiul de menta actioneaza ca un vasodilatator si ajuta în dilatarea vaselor de sânge îngustate (una dintre cele mai frecvente cauze care provoaca durerile de cap). Daca suferi de migrene sau dureri de cap, unge-te în zona fruntei si a tâmplelor cu o picatura de ulei de menta. Daca ai pielea sensibila, pentru a evita iritatiile, dilueaza 3-4 picaturi de ulei de menta în ulei de masline.
– Frunzele de menta, sub forma de capsule, amelioreaza simptomele sindromului de intestin iritabil. De asemenea, este recomandata pentru ameliorarea balonarii, meteorismului si indigestiei. In sindromul de intestin iritabil se poate folosi cu succes ceaiul de menta. Se pot consuma doua, trei cesti de ceai de menta pe zi.
– Menta este cunoscuta pentru efectul de relaxare pe care îl asupra muschilor contractati. Consumul de ceai de menta în perioada menstruala poate ameliora durerile.
– Datorita proprietatilor decongestionante, expectorante si astringente, ceaiul de menta amelioreaza gâtul iritat, tusea si elibereaza caile respiratorii. Pentru tratarea congestiei nazale, sinuzitei, racelii sau astmului, consuma sau inhaleaza vaporii produsi de ceaiul de menta. Maseaza-ti pieptul cu ulei de menta si consuma ceai, pentru a scapa de tuse.
– Uleiul de menta, folosit în aromaterapie, ajuta în alungarea anxietatii, stresului si a problemelor, precum migrenele, provocate de stres.
– Menta are proprietati antiseptice si protejeaza dintii. Mentine sanatatea gingiilor si previne respiratia neplacuta.

Leave a Reply