CEAI DE SUNATOARE

Folosită din cele mai vechi timpuri, sunătoarea este o plantă perenă ce creşte în zone de deal, munte şi câmpie, la marginea pajiştilor şi a pădurilor. Preparatele pe bază de sunătoare şi-au dovedit de timpuriu efectele curative. Planta înflorită se foloseşte pentru prepararea ceaiului de sunătoare, iar florile sunt utilizate în prepararea tincturii şi a uleiului de sunătoare.
Toate preparatele pe bază de sunătoare sunt recomandate în tratarea stărilor de depresie şi de anxietate, stărilor de nervozitate, insomniei, hepatitei acută şi cronică, colitei, dischineziei biliare, gastritei, ulcerului gastric şi diareei. În urma unor studii realizate de cercetători germani s-a constatat că sunătoarea este mult mai eficientă în tratarea stărilor de depresie decât tratamentul medicamentos. Una dintre cele mai comune plante medicinale, sunătoarea are acţiuni antidepresive, antivirale, antiinflamatorii, diuretice, antiseptice, astringente, cicatrizante, antibiotice etc.
Sunatoare are un efect:
– antiviral,
– antiinflamator,
– antidepresor.
Ceaiul de sunatoare este consumat pentru ameliorarea bunei dispozitii si pentru odihna. In plus, purifica pielea si are o influenta pozitiva asupra stomacului. Ceaiul sau tinctura de sunatoare actioneaza foarte lent, dar cand este utilizat in mod constant, are un efect durabil. Este folosit pentru uz intern in tratarea gastritelor, a ulcerelor gastrice, luand cate o lingura pe stomacul gol dimineata si seara. De asemenea, extractul de sunatoare este folosit in tratarea hemoroizilor prin spalari, aplicandu-l toata noaptea in cazul inflamatiilor de colon. inainte de administrare trebuie incalzit usor.
Mod de administrare pentru infuzia de sunatoare: se toarna o ceasca de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de sunatoare si se lasa sa se faca infuzia timp de 10-15 minute. Se bea de 3 ori pe zi. Dozajul sugerat nu trebuie depasit.
Consumul ceaiului de sunatoare poate diminua asimilarea anumitor medicamente in organism. Interactiuni identificate sau suspectate:
– imunosupresoare,
– anticoagulante de tip cumarinic,
– antiepileptice, fenobarbital si fenitoina,
– anti-astmatici: teofilina,
– glicozide cardiace in caz de tulburari de ritm cardiac si insuficienta cardiaca: digoxina,
– inhibitor de HiV.
Ceaiul de sunatoare se administreaza cu succes in cazul problemelor vezicii biliare (de exemplu, daca exista calculi la vezica biliara). Are si proprietati cicatrizante si se recomanda consumul si in cazurile in care o persoana s-a expus la soare prea mult timp.

Sunatoarea favorizeaza si performantele intelectuale. Pot consuma acest ceai persoanele care au dificultati de adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor, sau se afla la menopauza. Pentru a impiedica oboseala in cazul unui efort neobisnuit, se recomanda consumul acestui ceai atat inainte, in timpul, cat si dupa terminarea efortului.
Neurotransmitatorul sau transmitatorul chimic din creier va comanda cresterea serotoninei. Aceasta va relaxa organismul fara a induce somnolenta sau vreo altfel de dependenta. Pentru rezultate optime se recomanda consumul acestui tip de ceai cu cel putin o luna inainte de obtinerea rezultatelor dorite. Se poate obtine reglarea circulatiei, care este buna pentru inima, iesirea din depresie si un somn mai bun. Se poate consuma in probleme diuretice si poate avea un rol activ in combaterea virusilor.
Infuzia de sunatoare iti va crea o stare de confort si te va ajuta sa-ti mentii un metabolism sanatos.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply