CEAI DE MENTA

Planta are puterea de a reduce contractiile musculare care provoaca gaze, umflari si balonari abdominale. In plus, medicii recomanda ceaiul de menta persoanelor care sufera de tulburarile gastro-intestinale.

In acelasi timp, menta are o usoara actiune antifermentativa si este recomandata mai ales in cazul toxiinfectiilor alimentare. Mai mult, specialistii in nutritie spun ca ceaiul de menta este foarte util in starile de oboseala, cauzata in special de suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare.

Specialistii completeaza ca, desi efectul mentolilor asupra centrilor agresivitatii este direct si imediat, pentru a obtine o eficienta maxima este nevoie de o cura de minimum 12 zile. Menta este recomandata si in cazul persoanelor care au probleme respiratorii, care sunt racite sau sufera de sinuzita, gripa, astm, sau bronsita, fiind folosita sub forma de inhalatii, comprese sau masaj pe piept.

Indicatii
Buna functionare a tractului digestiv, in special in cazuri de colici si spasme, gastrointestinale, diaree, dischinezii biliare, stari de greata. Extern: astenie, dureri reumatice, raguseala, guturai si urticarie.
Administrare
Uz intern: 2-3 cani pe zi; ca antivomitiv se bea rece, cu inghituri mici.
Uz extern: pentru dureri reumatice se fac frictiuni pe locul dureros cu infuzie concentrata. Pentru astenie se adauga apei de baie la temperatura de 37 grade C, 30 ml infuzie concentrata pentru 1l de apa; baia va dura 15-20 minute. Pentru urticarie se fac tamponari cu infuzie concentrata. Pentru raguseala se face gargara cu infuzie concentrata in dilutie de 30 ml la 100 ml apa. Pentru guturai se face inhalatie folosind infuzie concentrata fierbinte.
<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply