CEAI DE MACESE

După recoltare măceşele se usucă în încăperi bine aerisite, până ce acestea capătă un aspect sidefiu şi se pot rupe în degete. Ele conţin foarte multe vitamine B1, B2, K şi PP. Ceaiul de măceşe stimulează pofta de mâncare, întăreşte imunitatea organismului şi este vasodilatator.
Datorita acidului ascorbic si acidului hidroascorbic, joaca un rol important in oxidoreducerile biolo­gice si respiratia celulara.
Vitaminele scad permeabilitatea si fragilitatea capilarelor, normalizand circulatia sangelui.
Este un bun colagog si coleretic, tonic vitaminizant si vasodilatator arterial. Se recomanda in bolile cailor urinare si de rinichi pentru o cura indelungata (nu produce iritatie):
Macesele au insusirea de a mari secretia biliara, fiind indicate in afectiunile ficatului.
Intern se recomanda in avitaminoze, enterocolite, calcu-loza renala, tulburari de circulatie periferica, antihelmintic.
Decoct: 2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa; se fierb 10 minute. Fructele se introduc atunci cand clocoteste apa, pentru a se diminua pierderea de vitamina C. Se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece.
Fructele de macese sunt extrem de bogate in vitamina C, dar si in alte tipuri de vitamine cum sunt vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina P, vitamina K si acid nicotinic. Acestea mai conţin acid citric, acid malic, pectine, tanin, uleiuri volatile, lecitina si minerale cum ar fi calciu, magneziu fier, potasiu.

Principala actiune terapeutica este marirea cantitatii de urina eliminata intr-o zi, fiind un bun diureatic. Ceaiul de macese nu are reactii adverse si poate fi consumat pe perioade lungi de timp.
Ceaiul de macese este recomandat si in afectiunile ficatului, deoarece are proprietatea de a mari secretia de bila. Ceaiul de macese constituie o arma in combaterea si prevenirea racelilor tocmai prin continutul sau bogat in vitamina C naturala, care intareste imunitatea organismului, ajutandu-l sa reziste la boli.

Avand un continut ridicat in vitamina P, intareste organismul, fiind un bun vitaminizant. Ceaiul de macese reuseste sa mentina buna functionare a vaselor capilare, normalizand circulatia sangelui.
Mod de preparare
Ceaiul de macese poate fi pregatit din 5-10 fructe intregi, proaspete sau uscate, sau din 1-2 lingurite de fructe uscate fara seminte la o cana cu apa clocotita (250 ml). In cazul diferitelor preparate din macese vom folosi vase de inox si lingurite de lemn, care nu descompun vitamina C.

Indulcirea este bine sa fie facuta cu miere de albine, de preferinta poliflora.

<< Back                                                                                                     HOME

Leave a Reply